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From: Diaz-Greco, Gilma M.  (COE)

Sent: Wednesday, April 23, 2014 3:52 PM

To: Sanchez, Rodzandra (COE)

Subject: FW: Ethics Opinion (Board Conflict) INQ 14-107

INQ 14-107 

 

From: Diaz-Greco, Gilma M. (COE)  

Sent: Wednesday, April 23, 2014 3:51 PM 
To: 'Pepe, Thomas F.' 

Cc: Centorino, Joseph (COE) 
Subject: Ethics Opinion (Board Conflict) INQ 14-107 

 

Dear Mr. Pepe: 

 

You have inquired whether a board member may be appointed to serve on the South Miami Community Redevelopment 

Agency (SMCRA) where she has also entered into an agreement with the SMCRA for a grant award. The grant award has 

conditions that extend over a number of years which could affect the award. 

 

Generally, the Ethics Code would not prohibit the appointment of a board member, unless the appointment would 

cause such a severe conflict as to cause an instant and irrevocable conflict between the appointee’s private interests and 

public duties. In this case it is our opinion that an irrevocable conflict of public and private interests would occur where 

an individual who has received a grant from a public board becomes a candidate for appointment to the same board. In 

order to avoid a prohibited conflict of interest the board member would have to choose between serving on the board 

and continuing to receive the grant from a city agency.  

 

The South Miami City Code at Sec. 8A-1(c) prohibits a Planning Board member (as defined in the City Code at Sec. 8A-

1(b) (3)) from entering into any contract or transacting any business with a City agency. It is our understanding that you 

consider the South Miami CRA to be a City agency. As we have explained in previous inquiries, the Ethics Commission 

has consistently held that accepting a grant from a City agency is a clear example of contracting with the City and 

transacting business with the City. See also The County Ethics code at Sec. 2-11.1 (c)(3) ( a board member is prohibited 

from contracting with any agency or department subject to the regulation, oversight, management, policy making or 

quasi-judicial authority of the board on which that person is a member). Only a waiver from the City Commission with 

four affirmative votes will overcome this prohibition. See City Code at Sec. 8A-1(c)(3). Consequently, a board member 

could not both sit on a board and receive a grant from that same board. 

 

Further, you advise that the award in this case has conditions that extend over a number of years and could therefore 

create recurring conflicts. This could trigger Fla. Stat. 112.313(7) which prohibits a public officer or employee from 

having a contractual relationship or employment with an agency or business entity that is subject to the regulation of, is 

doing business with the officer’s agency, or that will create a continuing or frequently recurring conflict of interest; or 

that would impede the “full and faithful discharge” of public duties. For a binding interpretation of this statute we refer 

you to the Florida Commission on Ethics. Their website is at: http://www.ethics.state.fl.us/. 

 

Please do not hesitate to contact us if we may be of further assistance. 

 

Best regards,  

 

Gilma (Mimi) Diaz-Greco 
Staff Attorney 
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Miami-Dade Commission on Ethics and Public Trust 
19 W. Flagler Street,  Suite 820 
Miami, FL 33130 
Tel: (305) 579-2594 
Fax: (305) 579-0273 
gdiazgr@miamidade.gov 

www.facebook.com/MiamiDadeEthics 

 
Miami-Dade County is a public entity subject to Chapter 119 of the Florida Statutes concerning public records. E-mail 
messages are covered under such laws and thus subject to disclosure. 

 

 

 

 

From: Pepe, Thomas F. [mailto:TPepe@southmiamifl.gov]  

Sent: Thursday, March 06, 2014 11:55 AM 
To: Diaz-Greco, Gilma M. (COE) 

Subject: Ethical issue for a person doing business with city and being appointed to City Board or Agency 

 

May a person, who has just entered into a grant agreement with a City agency, such as the 

South Miami Community Redevelopment Agency ("SMCRA"), which agreement is for a 

number of years and which is enforced by the SMCRA, be appointed to the SMCRA?  See the 

additional facts and opinions set forth below. 
 

Very truly yours,  
  

Thomas F. Pepe 

City Attorney 

City of South Miami  

1450 Madruga Avenue, Ste 202, 

Coral Gables, Florida 33146  

Tel: (305) 667-2564  

Fax: (305) 341-0584  

E-mail: tpepe@southmiamifl.gov 

  

ATTENTION: This e-mail may contains PRIVILEGED AND CONFIDENTIAL INFORMATION intended only for the use of the 

addressee named above. If you are not the intended receiver, you are hereby notified that any dissemination of this communication is 

strictly prohibited. If you have received this e-mail in error, please immediately notify us by telephone, call collect if outside of your 

area code and delete this e-mail. We will reimburse you for the cost of your long distance call. Thank you. Please also note:  All e-

mails to and from this e-mail site are kept as a public record.  Your e-mail communications, including your e-mail address may be 

disclosed to the public and media at any time pursuant to Florida Statutes, ch. 119. 

 

From: Pepe, Thomas F.  

Sent: Thursday, March 06, 2014 11:49 AM 

To: Mayor & Comm 

Cc: David, Stephen 

Subject: RE: Requested Information - Lashawnda Williams SMCRA Grant Award 
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Mr. David brought to my attention the fact that Lashawnda Williams entered into an agreement with the CRA for a grant 
award. Since the grant award has conditions over a number of years that could affect the award, it would appear that 

Lashawnda Williams is currently "doing business or transacting business" with the Agency. The City's ethics code, section 

8A-1, (c) prohibits a member of the agency from doing business with the Agency. See the following: 

(c) Prohibition on transacting business with the city. No person included in the terms defined in paragraphs 
(b)(1) through (6) and in paragraph (b)(9) shall enter into any contract or transact any business in which that 
person or a member of the immediate family has a financial interest, direct or indirect with the city or any 
person or agency acting for the city, and any such contract, agreement or business engagement entered in 
violation of this subsection shall render the transaction voidable. Willful violation of this subsection shall 
constitute malfeasance in office and shall effect forfeiture of office or position. 

The Miami Dade County commission on ethics has previously ruled that this provision of the city code of ordinances 
would prevent a planning board member from entering into a lease with the CRA.  See the following opinion: 

Mr. Pepe, 

Please disregard the previous ethics opinion given to you on behalf of a South Miami Planning Board 

member who wishes to enter into a contact with the South Miami Community Redevelopment Agency 

(CRA) to become a tenant in its business incubator building and who wishes to apply for a grant from the 

CRA. 

The reason this opinion has been revised is that the South Miami City Code at Sec. 8A-1(c) differs 

substantially from the County Code at Sec. 2-11.1 (c)(3) on the subject of transacting business with the City. 

The South Miami City Code at Sec. 8A-1(c) prohibits a Planning Board member (as defined in the City Code 

at Sec. 8A-1(b)(3)) from entering into any contract or transacting any business with a City agency. It is my 

understanding that you consider the South Miami CRA to be a City agency. 

The Ethics Commission has consistently held that the activities the Planning Board member wishes to 

engage in—entering into a lease agreement with a City agency and accepting a grant from a City agency—

are clear examples of contracting with the City and transacting business with the City. 

Consequently, under the City Code, the Planning Board member may not contract with the City or any of its 

agencies to enter into a lease or accept a grant from the City or a City agency. Only a waiver from the City 

Commission with four affirmative votes will overcome this prohibition. See City Code at Sec. 8A-1(c)(3). 

Thank you for calling my attention to the difference between City Code and the County Code on this subject. 

I apologize for any inconvenience my oversight may have caused you. 

Sincerely, 

VICTORIA FRIGO, SENIOR STAFF ATTORNEY 

Direct Phone: 305 350-0601 

Main Number: 305 579-2594 

Fax: 305 579-0273 

 

 

19 West Flagler St., Suite 820 

Miami, FL 33130 
 

While Ms. Frigo's opinion concerns the action of an existing planning board member and prohibits that member from 
doing business with the city, it would appear that a person doing business with the City could not become a member 
of a City board or agency if there were a possibility that such business would come before the board or agency for 

its consideration. See, also, the opinion of Mr. Centorino, set forth below. 
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From: Centorino, Joseph (COE) [CENTORI@miamidade.gov] 

Sent: Friday, February 22, 2013 2:07 PM 
To: Pepe, Thomas F. 

Subject: INQ - Thomas Pepe, City Attorney, City of South Miami 

Mr. Pepe: 
  

You have requested an opinion concerning whether Mr. Luigi Vitalini, who currently sits as a member of the City 

of South Miami Planning Board, has a prohibited conflict of interest in connection with his involvement as an 

architect working with a firm that is responding to a Letter of Request for Qualifications to be the developer of  a 

mixed use development project in the City of South Miami.  Mr. Vitalini is an architect by profession and would 

be contracting with the firm to provide architectural services in the event that the project were to be approved. 

At some point in the process the project would go before the Planning Board for approval. 

  

This issue is governed by Section 2-11.1( o) of the Miami-Dade County Conflict of Interest and Code of Ethics, 

which provides that a public official, including a person serving on an advisory board, such as the Planning 

Board, may not acquire a financial interest in a project when that person believes or has reason to believe that 

the financial interest will be directly affected by his or her official actions or by official actions of the agency of 

which he or she is an official.  Since his contractual relationship with the firm responding to the RFQ would 

amount to a “financial interest,” and because that financial interest would be directly affected by the action of 

the Planning Board to approve or disapprove the project or some phase or aspect of the project, I have 

concluded that Mr. Vitalini may not acquire such an interest while a member of the Planning Board.  At such 

time as Mr. Vitalini enters into a contract  with such an entity he should not be a member of the Planning Board. 

  

I would be happy to discuss this further with you. 

  

Joseph M. CentorinoJoseph M. CentorinoJoseph M. CentorinoJoseph M. Centorino 

Executive Director and General Counsel 
Miami-Dade Commission on Ethics and Public Trust 
19 W. Flagler Street,  Suite 820 

Miami, FL 33130 

Tel: (305) 579-2594 

Fax: (305) 579-0273 

www.miamidadeethics.com 

 
I will submit these fact to the ethics commission and request an opinion as to whether or not Lashawnda Williams may be 

a member of the CRA under these circumstances. 

 

Very truly yours,  
  

Thomas F. Pepe 

City Attorney 

City of South Miami  

1450 Madruga Avenue, Ste 202, 

Coral Gables, Florida 33146  

Tel: (305) 667-2564  

Fax: (305) 341-0584  

E-mail: tpepe@southmiamifl.gov 

  

ATTENTION: This e-mail may contains PRIVILEGED AND CONFIDENTIAL INFORMATION intended only for the use of the 

addressee named above. If you are not the intended receiver, you are hereby notified that any dissemination of this communication is 

strictly prohibited. If you have received this e-mail in error, please immediately notify us by telephone, call collect if outside of your 
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area code and delete this e-mail. We will reimburse you for the cost of your long distance call. Thank you. Please also note:  All e-

mails to and from this e-mail site are kept as a public record.  Your e-mail communications, including your e-mail address may be 

disclosed to the public and media at any time pursuant to Florida Statutes, ch. 119. 

 

From: David, Stephen  

Sent: Wednesday, March 05, 2014 1:06 PM 

To: Pepe, Thomas F. 

Subject: Requested Information - Lashawnda Williams SMCRA Grant Award 

 

Mr. Pepe, 

 

I understand that a City Commission Item was approved yesterday evening appointing Lashawnda Williams as 

new SMCRA Board Member. Please be advised that an SMCRA homeowner’s assistance grant award and 

related declaration of restrictions was approved by the SMCRA Board for Ms. Williams on (See Attached). 

 

Stephen   


