Frigo, Victoria (COE)

From: Centorino, Joseph (COE)

Sent: Tuesday, April 02, 2013 4:40 PM

To: ‘Jean Olin’

Cc: Frigo, Victoria (COE)

Subject: RE: quasi-judicial officer/hearing officer question
Attachments: INQ -- Gongora 08-47.pdf

Ms. Olin,

You have inquired on behalf of the City of Miami Beach regarding whether a "hearing officer" or "special
master” is subject to Section 2-11.1(m) of the Miami-Dade Conflict of Interest and Code of Ethics
Ordinance. Itis my opinion that such positions are not subject to the ordinance.

In order to be subject to the Ethics Code, such personnel would have to be included in one of the
categories contained in Section 2-11.1(b). The likeliest categories would be either as "quasi-judicial
personnel” in subsection (b)(4) or "employees" in subsection (b)(6) or "contract staff”" in subsection

(b)(13).

To qualify as "quasi-judicial personnel, an individual would have to be a "member" of a board or agency
that performs a quasi-judicial function. Where such personnel are hired by the City to provide an
adjudicatory function for a particular board or agency, but are not actually appointed as members of the
board or agency, then they would not be covered by subsection (b)(3). Independent contractors would
not generally be considered as City employees pursuant to subsection (b)(6). Contract staff could be
made subject to the Code of Ethics pursuant to subsection (b)(13), but that would require that they be
designated as such by the Manager in their contracts, subject to the approval of the Executive Director of
the Ethics Commission. It is my understanding that no such designation has taken place.

Under the above circumstances, I have concluded that a "hearing officer" or "special master" is not
subject to Section 2-11.1 of the Miami-Dade Code of Ethics. This opinion appears to be consistent with
INQ - 08-47, attached hereto, and issued by my predecessor to the City of Miami Beach.

Please feel free to contact me if you have any questions.

Sincerely,

Joseph M. Centorino, Executive Director and General Counsel Miami-Dade Commission on Ethics and
Public Trust

305-579-2594

From: Jean Olin [mailto:jeanolin.munilaw@gmail.com]
Sent: Saturday, March 30, 2013 5:16 PM

To: Centorino, Joseph (COE)

Subject: quasi-judicial officer/hearing officer question

Dear Joe,

Good afternoon.



Is a County "hearing officer" (akin to a "special master") subject to County Code of Ethics per 2-11.1(m)?

I'm looking into issue of CMB Special Master and applicability of ethics code---seems to me, issue turns
upon whether the individual is a "quasi-judicial officer" per 2-11.1(b)(3)--1 think he is, but best to check
with you.

Thank you,
Jean
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Meyers, Robert (COE) - INE O34

From: Meyers, Robert (COE)

Sent:  Tuesday, March 25, 2008 3:30 PM
To: 'Gongora, Michael'

Subject: RE: Special; Master Issue

Hi Michael,

I agree with the City Attorney’s conclusion but for different reasons. The two year ban only applies to lobbying
activities and the County Code specifically exempts appearances in front of quasi-judicial boards from the
definition of lobbying. Therefore, you would not be considered a lobbyist if you were to appear before the Special
Master, which makes the two year ban inapplicable.

Incider)tally, the City Attorney’s position that the Special Master is not within the definition of a County/municipal
board is probably correct as well. 1, however, would prefer to find that you are permitted to represent your clients
in front of the Special Master for the first reason | stated.

Thanks,

Robert

From: Gongora, Michael [mailto:MGongora@becker-poliakoff.com]
Sent: Tuesday, March 25, 2008 2:33 PM

To: Meyers, Robert (COE)
Subject: FW: Special; Master Issue

Hi Robert,

I have a question.....the City of Miami Beach Attorney has previously opined that my law firm has no issue
representing clients before the Special Master, even when the ruling came down that we couldn't appear before
city boards and committees.

| understand that there is a Count Code that says | personally can't appear before the Commission for two years
after the term | was in office. The question is, can | appear before the Special Master with regard to code
issues? MB City Aty. gave the opinion below that he does not believe it would be an issue but that | should
double check with your office.

Please get back to me when you have a chance.

Thanks,

Michael

Please visit our CALL (Community Association Leadership Lobby) website at http://www.callbp.com
for all of the latest information impacting your community association. You must be a current
client to access this site. Please contact CALL@becker-poliakoff.com if you do not know your
community's password to log on to the site.

3/25/2008
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From: Smith, Jose [mailto:JoseSmith@miamibeachfl.gov]
Sent: Tuesday, March 25, 2008 2:29 PM

To: Gongora, Michael

Subject: Special; Master Issue

Michael: .
The issue you raised is covered by Section 2-11.1(q) of the County Code. While | do not believe that the Special
Master falls within the definition of "County officer, department personnel or employee" , the ultimate arbiter of the
County Code is the Miami-Dade County Ethics Commission. | would suggest that you give Robert Myers a call to
be sure.
AITAR

Jose Smith, City Attorney
OFFICE OF THE CITY ATTORNEY
1700 Convention Center Drive — 4th floor, Miami Beach, FL 33139

Tel:305-673-7000x6425 /Fax: 305-673-7002/ www.miamibeachfl.gov
We are committed to providing excellent public service and safety to all who live, work and play in our vibrant, tropical, historic community.

From: Gongora, Michael [mailto:MGongora@becker-poliakoff.com]
Sent: Monday, March 24, 2008 3:59 PM

To: Smith, Jose
Subject: Please call me when you have a chance

Thank you, Michael

BECKER | Michael C. Gongora
P(‘}ilEAl<‘(“JFF Attorney at Law

RIS R TR

Alhambra Towers
121 Alhambra Plaza, 10th Floor
Coral Gables, FL 33134

Tel 305.260.1014
Fax 305.442.2232
MGongora@becker-poliakoff.com

www.becker-poliakoff.com

Please visit our CALL (Community Association Leadership Lobby) website at http://www.callbp.com
for all of the latest information impacting your community association. You must be a current
client to access this site. Please contact CALL@becker-poliakoff.com if you do not know your
community's password to log on to the site.

3/25/2008



Frigo, Victoria (COE)

From: Jean Olin <jeanolin.munilaw@gmail.com>

Sent: Tuesday, April 02, 2013 5:44 PM

To: Centorino, Joseph (COE)

Cc: Frigo, Victoria (COE)

Subject: Re: quasi-judicial officer/hearing officer question
Dear Joe,

Thank you for below--1 understand your analysis.

[ do want to point out, however, that the former Executive Director acknowledged that the City's Special
Master is a "quasi-judicial” board in your attached INQ 08-47. (See Robert Meyer's email dated March 25,
2008: "...The two year ban only applies to lobbying activities and the County Code specifically exempts
appearances in front of quasi-judicial boards from the definition of lobbying. Therefore, you would not
be considered a lobbyist if you were to appear before the Special Master, which makes the two year ban
inapplicable....".)

On Apr 2, 2013, at 4:39 PM, Centorino, Joseph (COE) wrote:

> Ms. Olin,

> You have inquired on behalf of the City of Miami Beach regarding whether a "hearing officer" or
"special master" is subject to Section 2-11.1(m) of the Miami-Dade Conflict of Interest and Code of Ethics
Ordinance. Itis my opinion that such positions are not subject to the ordinance.

>

> In order to be subject to the Ethics Code, such personnel would have to be included in one of the
categories contained in Section 2-11.1(b). The likeliest categories would be either as "quasi-judicial
personnel” in subsection (b)(4) or "employees" in subsection (b)(6) or "contract staff”" in subsection

(b)(13).

> To qualify as "quasi-judicial personnel, an individual would have to be a "member" of a board or
agency that performs a quasi-judicial function. Where such personnel are hired by the City to provide an
adjudicatory function for a particular board or agency, but are not actually appointed as members of the
board or agency, then they would not be covered by subsection (b)(3). Independent contractors would
not generally be considered as City employees pursuant to subsection (b)(6). Contract staff could be
made subject to the Code of Ethics pursuant to subsection (b)(13), but that would require that they be
designated as such by the Manager in their contracts, subject to the approval of the Executive Director of
the Ethics Commission. It is my understanding that no such designation has taken place.

>

> Under the above circumstances, [ have concluded that a "hearing officer" or "special master" is not
subject to Section 2-11.1 of the Miami-Dade Code of Ethics. This opinion appears to be consistent with
INQ - 08-47, attached hereto, and issued by my predecessor to the City of Miami Beach.

>

> Please feel free to contact me if you have any questions.

1



>

> Sincerely,

> Joseph M. Centorino, Executive Director and General Counsel Miami-Dade
> Commission on Ethics and Public Trust

> 305-579-2594

>

> From: Jean Olin [mailto:jeanolin.munilaw@gmail.com]

> Sent: Saturday, March 30, 2013 5:16 PM

> To: Centorino, Joseph (COE)

> Subject: quasi-judicial officer/hearing officer question

>

> Dear Joe,

>

> Good afternoon.

> Is a County "hearing officer" (akin to a "special master") subject to County Code of Ethics per 2-
11.1(m)?

>

> I'm looking into issue of CMB Special Master and applicability of ethics code---seems to me, issue turns
upon whether the individual is a "quasi-judicial officer" per 2-11.1(b)(3)--1 think he is, but best to check
with you.

>

> Thank you,

> Jean

>

>

>

> <INQ -- Gongora 08-47.pdf>




Frigo, Victoria (COE)

From: Centorino, Joseph (COE)

Sent: Wednesday, April 03, 2013 9:42 AM

To: ‘Jean Olin’

Cc: Frigo, Victoria (COE)

Subject: RE: quasi-judicial officer/hearing officer question

Jean, I think that Robert meant to say is that appearing before a Special Master is an appearance at a
quasi-judicial proceeding, such that an attorney would not be required to register as a lobbyist. That
does not make him a board or a member of a board. Idid speak with him before opining on your
question, and he agreed with my analysis.

Joe

From: Jean Olin [mailto:jeanolin.munilaw@gmail.com]
Sent: Tuesday, April 02, 2013 5:44 PM

To: Centorino, Joseph (COE)

Cc: Frigo, Victoria (COE)

Subject: Re: quasi-judicial officer/hearing officer question

Dear Joe,

Thank you for below--1 understand your analysis.

[ do want to point out, however, that the former Executive Director acknowledged that the City's Special
Master is a "quasi-judicial” board in your attached INQ 08-47. (See Robert Meyer's email dated March 25,
2008: "...The two year ban only applies to lobbying activities and the County Code specifically exempts
appearances in front of quasi-judicial boards from the definition of lobbying. Therefore, you would not
be considered a lobbyist if you were to appear before the Special Master, which makes the two year ban
inapplicable....".)

On Apr 2, 2013, at 4:39 PM, Centorino, Joseph (COE) wrote:

> Ms. Olin,

> You have inquired on behalf of the City of Miami Beach regarding whether a "hearing officer" or
"special master" is subject to Section 2-11.1(m) of the Miami-Dade Conflict of Interest and Code of Ethics
Ordinance. Itis my opinion that such positions are not subject to the ordinance.

>

> In order to be subject to the Ethics Code, such personnel would have to be included in one of the
categories contained in Section 2-11.1(b). The likeliest categories would be either as "quasi-judicial
personnel” in subsection (b)(4) or "employees" in subsection (b)(6) or "contract staff" in subsection

(b)(13).



> To qualify as "quasi-judicial personnel, an individual would have to be a "member" of a board or
agency that performs a quasi-judicial function. Where such personnel are hired by the City to provide an
adjudicatory function for a particular board or agency, but are not actually appointed as members of the
board or agency, then they would not be covered by subsection (b)(3). Independent contractors would
not generally be considered as City employees pursuant to subsection (b)(6). Contract staff could be
made subject to the Code of Ethics pursuant to subsection (b)(13), but that would require that they be
designated as such by the Manager in their contracts, subject to the approval of the Executive Director of
the Ethics Commission. It is my understanding that no such designation has taken place.

>

> Under the above circumstances, [ have concluded that a "hearing officer" or "special master"” is not
subject to Section 2-11.1 of the Miami-Dade Code of Ethics. This opinion appears to be consistent with
INQ - 08-47, attached hereto, and issued by my predecessor to the City of Miami Beach.

>

> Please feel free to contact me if you have any questions.

>

> Sincerely,

> Joseph M. Centorino, Executive Director and General Counsel Miami-Dade

> Commission on Ethics and Public Trust

>305-579-2594

>

> From: Jean Olin [mailto:jeanolin.munilaw@gmail.com]|

> Sent: Saturday, March 30, 2013 5:16 PM

> To: Centorino, Joseph (COE)

> Subject: quasi-judicial officer/hearing officer question

>

> Dear Joe,

>

> Good afternoon.

> Is a County "hearing officer" (akin to a "special master") subject to County Code of Ethics per 2-
11.1(m)?

>

> I'm looking into issue of CMB Special Master and applicability of ethics code---seems to me, issue turns
upon whether the individual is a "quasi-judicial officer" per 2-11.1(b)(3)--1 think he is, but best to check
with you.

>

> Thank you,

> Jean

>

>

>

> <INQ -- Gongora 08-47.pdf>




