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The Commission on Ethics and Public Trust
considered your request for an advisory
opinion at its meeting on February 26, 2009
and rendered its opinion based on the facts
stated in your request.

You requested an opinion regarding notice,
agenda and minute requirements for county
boards under Section A 3 public
recordsand A 6 right to notice and
A 8 right to public hearing of the
Citizens Bill of Rights.

Specifically, the Ethics Commission answered
the following questions:

1. Does the requirement to provide notice
of meetings of boards extend to
subcommittee meetings of the same
organization?

Section A 6of the Citizens’ Bill of
Rights requires that committee or
subcommittee meetings receive the same
public notice as meetings of the entire
board. However, individual board members
who are not members of a particular
subcommittee do not have to personally
notified unless they have requested notice
of all meetings from committee staff.
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2. Are boards required to provide draft
minutes prior to approval of the minutes
by the board?

Draft minutes are public records as defined
under state law and are therefore "other
public records" as defined under Section
A 3 of the Citizens’ Bill of Rights.
Accordingly, draft minutes may be provided to
board members as well as the general public.

3. May a board ,nanther respond to a letter
from the general public seeking
reconsideration of an issue that has
been presented to the board? May a
board mamher discuss the issue with a
fellow board ynaynher?

The Citizens’ Bill of Rights does not
prohibit board members from corresponding
with members of the public regarding issues
that may come before the board. However,
state law does prohibit communication
regarding some issues that may come before
boards and does prohibit discussion among
board members of any issue including
election of officers, policy questions,
contracts or legal requirements where future
or further action may be taken. Discussion
includes two-way written communication
regarding any issue that may come before the
board.

4. Can a board ntsmher ask the Chairman to
place a particular issue on the next
agenda via e-mail if the request is also
sent to other board rnamhers and staff?

Section A 8 of the Citizens’ Bill of
Rights provides that any interested party may
request a hearing regarding a significant
policy issue. Therefore, a board member may
ask the Chair to place a particular item on
the next agenda. Although a written request
between members is permissible, a board may
request that such requests be sent to all
board members or forwarded through staff.



5. May a board member sit on two
committees?

Section 2-11.38 of the Code of Miami-Dade
County permits a board member to sit on more
than one committee on a time.

For your information, I am attaching a copy
of the Citizens’ Bill of Rights. The Ethics
Commission’s interpretation of the law is
based on interpretation of similar provisions
under Florida’s sunshine and public record
laws. However, you may want to consult the
Florida Of f ice of Attorney General for
specific state law questions regarding
sunshine and public record issues.

If you have any questions regarding this
opinion, please call the undersigned at 305
350-0613 or Ardyth Walker, Staff General
Counsel at 305 360-0616.

Sincerely Yours,

ROBERT MEYERS
Executive Director
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