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ROBERTA. MEYERS
EXECUTIVEDIRECTOR Theodore Lucas

MICHAELP.MUJtAWS}cJ Vice-President of Logistics and Distribution
ADVOCATE Jackson Memorial Hospital
ARDYTUWALKER 1611 N.W. 12th Avenue
STAFFGENERALCOUNSEL Miami, FL 33136

RE: REQUEST FOR ADVISORY OPINION RQO 06-04

Dear Mr. Lucas:

The Commission on Ethics and Public Trust
considered your request for an advisory
opinion at its meeting on January 26, 2006
and rendered its opinion based on the facts
stated in your request.

You requested an opinion regarding the
application of the lobbying ordinance in the
hospital instructional setting. Specifically,
you are seeking an opinion regarding whether
vendors must register to demonstrate or
assist physicians and other medical staff in
the use of new medical/surgical products.

In your request, you advised the Commission
that The Public Health Trust frequently
receives requests from vendors seeking to
market new medical/surgical equipment to P1-IT
staff. Under the Trust’s procedures, all
medical equipment must be reviewed and
approved by the Product Review and Analysis
Committee PRAC prior to being used in the
facility. Subsequently, if the product is
approved for clinical trial, a vendor may
demonstrate the product in a clinical
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recommendation of County personnel during the
time period of the entire decision-making
process on such action, decision or
recommendation which forseeably will be heard
or reviewed by the County Commission or a
County board or committee. ‘Lobbyist"
specifically includes the principal as well
as any employee whose normal scope of
employment includes lobbying activities."

Since the Public Health Trust and the
relevant personnel and committees have
already taken action regarding the product
and service, the vendor is not lobbying when
the vendor provides technical assistance to
clinical personnel after the PHT has approved
purchase of a product. Therefore, whether or
not the specific agreement between the P1-IT or
the vendor provide for training or technical
assistance, the vendor is not engaged in
lobbying when he or she assists the
hospital’s clinical staff with use of a
product that has already been approved and
purchased by the trust.

The vendor would also be exempt from
registration requirements when he or she
provides technical assistance to clinical
staff during an emergency procurement where
the Trust will subsequently ratify the
purchase of a device. Since the "decision
making" regarding the use of the product has
taken place prior to its use, the technical
assistance would also fall outside of the
definition of lobbying and the vendor would
not have to register.

Accordingly, a vendor does not have to
register as a lobbyist to provide technical
assistance and inservice training to clinical
staff regarding a medical/surgical product
that has already been purchased by the trust
or a medical/surgicalproduct that has been
procured under the PHT’s emergency
guidelines.



Demonstration of Products during a PHT
approvedTrial

Section 2-11.1s does require vendors to
register as lobbyists to seek approval from
the PRAC for a clinical trial of a
medical/surgical product or service. Since
the vendor will be seeking action from a
county board during the decision-making
process, the vendor is a lobbyist. However,
if the vendor’s representative who provides
technical assistance to the clinical staff is
not a part of the sales team, then the
employee would not be considered a lobbyist
under the ordinance. Section 2-11.1s 1 b
provides that expert witnesses who provide
only scientific, technical or other
specialized information or testimony in
public meetings and employees of the
principal whose normal scope of employment
does not include lobbying are exempt from the
definition of lobbyist.

An employee may fall under the exemption for
employees whose normal scope of employment
does not include lobbying if the employee
only provides technical assistance and advice
to clinical staff during the trial of the
product. This exemption would not apply to
medical personnel who meet with doctors to
persuade them to recommend a product to PHT
and would only apply to personnel whose
function is limited to training and technical
assistance during the actual use of the
medical/surgical product in a clinical
setting. Accordingly, a vendor must register
as a lobbyist unless the vendor’s
representative only provides training and
technical assistance to medical staff.

Accordingly, the Conflict of Interest and
Code of Ethics ordinance does not require
vendors to register as lobbyists to provide
technical assistance, instruction and advice
to clinical personnel after a
medical/surgical process has been purchased
by the PHT during the regular or emergency



procurement process. However, a vendor is
required to register as a lobbyist to present
a product before the PRAC or during a
clinical trial unless the employee’s sole
function is to provide technical assistance
and instruction to clinical staff. If the
employee only serves a training and technical
support function and does not perform any
sales function, the person would fall within
the exemption for employees of the principal
whose normal scope of employment does not
include lobbying activities and would not
have to register.

This opinion construes the Miami-Dade
Conflict of Interest and Code of Ethics
ordinance only and is not applicable to any
conflict under state law. Please contact the
State of Florida Commission on Ethics if you
have any questions regarding possible
conflicts under state law.

If you have any questions regarding this
opinion, please call the undersigned at 305
579-2594 or Ardyth Walker, Staff General
Counsel at 305 350-0616.

Sincerely Yours,

ROBERT MEYERS
Executive Director


