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RE: REQUEST FOR ADVISORY OPINION RQO 05-112
Dear Ms. Samuels:

The Commission on Ethics and Public Trust
considered your request for an advisory
opinion at its meeting on November 15, 2005
and rendered its opinion based on the facts
stated in your letter.

You requested an opinion regarding whether
the financial disclosure requirements of 2-
11.1(1) (4) apply to general contractors who
perform services under a design-build
contract.

In your regquest, you advised the Ethics
Commission that the Office of Capital
Improvements is currently in negotiations
with a general contracting firm to perform
services under a design-build contract. Under
a design-build contract, a single contract
covers both the design and construction
phases of a project. The prime contractor in
a design-build contract may be a general
contractor, an architectural and engineering
firm or a joint venture composed of a general
contracting firm and an architectural and
engineering firm.

The Ethics Commission found that The Conflict
of Interest and Code of Ethics ordinance does
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not require general contracting firms who
provide services under a design-build
contract to provide financial disclosure.
Section 2-11.1(1i) (4) provides that ™ all
persons or firms providing professional
services as defined by Section 2-10.4 (a) and
(b) of the Code of Miami-Dade County or any
municipalities, their agencies or
instrumentalities, shall comply with the
filing regquirements of subsection (i) (1)
above within ninety days of the effective
date hereof. All persons or firms subseguent
to the effective date of this section, which
engage in competitive negotiation with Miami-
Dade County or any of its municipalities,
their agencies or instrumentalities under and
pursuant to Section 2-10.4 of the Code of
Miami-Dade County shall comply with the
reporting requirements of subsection (i) (1)
of this section within thirty days of
execution of a contract arising out of said
competitive negotiations and prior to any
payments from said County municipalities or
other agencies or instrumentalities.”

Section 2-10.4 governs the acquisition of
professional architectural and engineering
services by the County. Section 2-10.4(1) {a)
and (b) defines professional services as
“those services within the practice of
architecture, engineering, landscape
architecture, land surveying and mapping as
defined by the laws of the State of Florida;
or those performed by an architect,
professional engineer, landscape architect or
registered surveyor and mapper in connection
with his or her professional employment or
practice. Section 2-10.4 defines a design-
build contract as “a single contract for the
design and construction of public
construction project”. Finally, Section 2-
10.4 states that design-build contracts shall
be governed as provided in the corresponding
administrative order.

Administrative Order 3-39 governs the process
for acquisition of professional services,



capital construction contracts and change
orders. Administrative Order 3-39 defines a
design build firm as a partnership,
corporation or other legal entity that:

a. is certified under Section 489.119 of
Florida Statutes to engage in a
contract through a certified or
registered general contractor or a
certified or registered building
contractor as the qualifying agent: or

b. is certified under Section 471.023 of
Florida Statutes to practice
engineering; certified under Section
481.219 to practice architecture or
certified under Section 481.319 to
practice landscape architecture.

The definition of professional services under
the ordinance and the corresponding
administrative order is identical to the
definition provided under §287.055, F.S.
(2004) .* 287.055 provides that the
requirements therein do not apply “to the
procurement of design-build contracts by any
agency and the agency must award design-build
contracts in accordance with the procurement
laws, rules and ordinances applicable to the
agency.” Section 2-10.4 and Administrative
Order 3-39 provides that its application in
regard to design-build contracts shall be as
in 287.055.

Since the financial disclosure requirements
of 2-11.1(1) (4) are limited to firms who
provide professional services and only AE
firms provide professional services, the
requirements do not extend to general
contracting firms. However, the requirements
of 2-11.1(1i) (4) would apply to an
architectural and engineering firm who served
as prime consultant under a design-build

! §287.055 (2)(a) , F.S. (2005) defines professional services as © those services
within the scope of practice of architecture, professional engineering, landscape
architecture or registered surveying and mapping as defined by the laws of this
state or those performed by any architect, professional engineer, landscape
architect or registered surveyor and mapper in connection with his or her
professional employment or practice.



contract or to a joint venture between a
general contractor and an architectural and
engineering firm for a design-build contract.

Therefore, Secticen 2-11.1(i) {4) does not
require general contracting firms who serve
as prime contractors on a design-build
contract to provide financial disclosure. The
financial disclosure requirements for firms
who provide professional services only apply
to architectural and engineering firms, who
serve as prime consultant or to joint
ventures, because only AE firms provide
professional services as defined by the
relevant county ordinance.

This opinion construes the Miami-Dade
Conflict of Interest and Code of Ethics
ordinance only and is not applicable to any
conflict under state law. Please contact the
State of Florida Commission on Ethics if you
have any questions regarding possible
conflicts under state law.

If you have any questions regarding this

opinion, please call Ardyth Walker, Staff
General Counsel at (305) 350-0616 or the

undersigned at (305) 579-2594.

Sincerely Yours,

Tl e

ROBERT MEYERS
Executive Director



