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ETHICS COMMISSIONERS

Kerry E. Rosenthal, CHAIRPERSON
Gail A. Dotson, VICE CHAIRPERSON
Seymour Gelber

Dawn E. Addy

Brenda Rivera

ROBERT A. MEYERS
EXECUTIVE DIRECTOR

MICHAEL P. MURAWSKI
ADVYOCATE

ARDYTH WALKER
STAFF GENERAL COUNSEL

November 16, 2005

Todd S. Roberts

Jackson Health System
Division of Managed Care

1801 N.W. 9™ Avenue
Suite 100
Miami, FL 33136

RE: REQUEST FOR ADVISORY OPINICN RQO 05-110

Dear Mr. Roberts:

The Commission on Ethics and Public Trust
considered your request for an advisory
opinion at its meeting on November 15, 2005
and rendered its opinion based on the facts
stated in your letter.

You requested an opinion regarding any
conflicts created by attending a convention
dinner sponsored by a Public Health Trust
vendor.

In your request, you advised the Ethics
Commission that you will be attending the
fall conference of the Healthcare Users Group
(HUG) on Managed Care Issues. The Public
Health Trust is paying for your attendance at
the conference. One cf the featured events
at the conference is a dinner for conference
attendees. A PHT vendor is underwriting the
dinner. The dinner is one of the events
included with registration for the event.

The Ethics Commission found that the Conflict
©of Interest and Code of Ethics ordirance
permits you to attend the dinner sponsored by
a PHT vendor. Section 2-11.1{w) prohibits
county employees, including PHT employees,
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from accepting any travel related expenses
from a county contractor of vendor. Section
2-11.1{(w) provides that “(n)o person included
in subsections (b) (1) (Mayor and
Commissioners), (b) (5) (departmental
personnel} and (b) (6) shall accept, directly
or indirectly, any travel related expenses
including, but not limited to transportation,
lodging, meals, registration fees and
incidentals from any County contractor,
vendor, service provider, bidder or proposer.
The travel ordinance does not prohibit
employees from attending events which are
included in the registration fee even if a
vendor provides financial assistance to the
sponsoring organization.

Further, the dinner does not have to be
reported as a gift from the vendor. Section
2-11.1(e) (4) requires employees to disclose
any gift or series of gifts of more than one
hundred dollars received from a single person
or entity within a calendar quarter. A gift
is defined as the transfer of anything of
economic value whether in the form of money,
service, loan, travel, entertainment,
hospitality, item or promise or in any other
form without adequate and lawful
consideration. Food and beverages consumed in
a single setting shall be considered a single
gift and the value of the food or beverage
provided at that sitting or meal shall be
considered the value of the gift. Since the
dinner is included in the registration fee,
lawful and adequate consideration has been
paid for the dinner. Therefore, the dinner is
not a gift under the ordinance and does not
have to be reported.

Accordingly, you may attend an event at a
conference that is underwritten or sponsored
by a county vendor, service provider, bidder
or proposer as long as the event is included
in the conference registration and the County
or the employee has paid the travel and
registration fees for the event.



This opinion construes the Miami-Dade
Conflict of Interest and Code of Ethics
ordinance only and is not applicable to any
conflict under state law. Please contact the
State of Florida Commission on Ethics if you
have any questions regarding possible
conflicts under state law.

If you have any questions regarding this

opinion, please call Ardyth Walker, Staff
General Counsel at (305) 350-0616 or the

undersigned at (305) 579-2594.

Sincerely Yours,

ROBERT MEYERS
Executive Director



