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The Commission on Ethics and Public Trust
considered your request for an advisory
opinion at its meeting on April 29, 2003 and
rendered its opinion based on the facts

‘ stated in your letter.

|

|

You requested an opinion regarding the
application of campaign financing legislation
to contributions from political parties in
non-partisan mayoral races.

In your request, you advised the Commission
that the Florida Division of Elections
recently issued Advisory Opinion 03-02
entitled “Activities of Political Parties
Relating to Candidates for Nonpartisan
Municipal Office”. The advisory opinion.
addresses the questions of whether political
parties may make a “three-pack expenditure”
under Florida law and the respective
reporting responsibilities of the political
party and the candidate regarding any such
expenditure. ' The opinion also addresses the

' §106.021(3), F.S. defines a three pack expenditure. §106.021, F.S. provides that
“expenditures may be made directly by any political committee or political party
regulated by Chapter 103 for obtaining time, space or services in or by any
communications medium for the purpose of jointly endorsing three or more
candidates, and any such expenditure shall not be considered a contribution or
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right of political parties to make an
independent expenditure for nonpartisan
mayoral candidates. The Division of
Elections found that political parties may
make “three-pack expenditures” on behalf of
non-partisan mayoral candidates. The Division
of Elections found that the political party
would have to report the expenditure but the
candidate would not have reporting
responsibilities. The Division of Elections
also opined that a party may make an
independent expenditure for a non-partisan
mayoral candidate.

The Code of Miami-Dade County is more
restrictive regarding campaign contributions
than state law. Sections 2-11.1.3, 12-5 and
12-22 of the Code Of Miami-Dade County
restrict campaign contributions and
expenditures by local candidates. Section 2-
11.1.3 provides that “it is unlawful for any
person or political committee, as provided in
Section 12-5 to make a contribution or
expenditure in excess of two hundred and
fifty dollars($250.00) either directly,
indirectly or through a political committee
to any candidate for election to the Office
of Mayor of Miami-Dade County, Miami-Dade
County Board of County Commissioners, Miami-
Dade County Community Council or the Miami-
Dade County Fire Board. Section 12-5 of the
Code of Miami-Dade County makes it “unlawful
for any national or state bank or any
corporation incorporated under the laws of
the State of Florida or any other state.or
any foreign country or any unincorporated
association to make a contribution or
expenditure in connection with the election
of any candidate in Miami-Dade County.
Further it shall be unlawful for any
candidate, pelitical committee or other
person to knowingly accept or receive any
contribution prohibited by this section or
for any officer or any director of any
corporation, bank or unincorporated

expenditure to or on behalf of any such candidates for the purposes of this
chapter.”



association prohibited by this section.”
Section 12-22 provides for public financing
of campaigns. Section 12-22 provides that
mayoral candidates must receive at least one
thousand contributions between fifteen
dollars and two hundred and fifty dollars to
be eligible for public financing. Further,
the candidates must restrict his or her total
expenditures during the local election to six
hundred thousand ($600,000) dollars.

The three ordinances provide that
“"contribution” and “expenditure” shall have
the same meaning as under state law.
§106.011, F.S defines a contribution as (a) a
gift, subscription, conveyance, deposit,
loan, payment or distribution of money or
anything of value, including contributions in
kind having an attributable monetary value in
any form, made for the purpose of influencing
the election.; (b) a transfer of funds
between political committees, between
committees of continuous existence or between
a political committee and a committee of
continuous existence and (c¢) the payment, by
any person other than a candidate or
political committee of compensation for the
personal services of another person which are
rendered to a candidate or pelitical
committee without charge to the candidate or
committee for such services and (d) the
transfer of funds by a campaign treasurer or
deputy campaign treasurer between a primary
depository and a separate interest-bearing
account or certificate of deposit and the
term includes any interest earned on such
account or certificate. Expenditure means a
“purchase, payment, distribution, loan,
advance, transfer of funds by a campaign
treasurer or deputy campaign treasurer
between a primary depository and a separate
interest-bearing account or certificate of
deposit or gift of money or anything of value
made for the purpose of influencing the
results of an election. “ Further, §106.021,
F. 5. states that three-pack expenditures are



not considered contributions or expenditures
for the purpose of this chapter.

The term political committee is not defined
under the ordinances but state law provides
that political committees do not include
national political parties or the state and
county executive committees of national
parties.

The Commission found that a non-partisan
mayoral candidate in Miami-Dade County is
permitted to accept a three-pack expenditure
from a political party and a political party
may make an independent expenditure for the
candidate. The Miami-Dade County code
provides that the definition of contribution
and expenditure are the same as under state
law and three-pack expenditures are not
candidate expenditures for purposes of state
law. Therefore, three-pack expenditures are
not regulated by local campaign financing
ordinances regarding contributions and
expenditures. Accordingly, state law governs
and three-pack expenditures are permissible.
The reporting responsibility is the same as
mandated by state law.

Further, a political party may make an
independent expenditure on behalf of a
mayoral candidate. An independent
expenditure is defined under state law as
“an expenditure for the purpose of advocating
the election or defeat of a candidate or the
approval or rejection of an issue, which
expenditure is not controlled by, coordinated
with or made upon consultation with any
candidate, political committee or agent of
such candidate or committee. §106.11(5) (a),
F.S5. Any expenditure which is made in
consultation or coordination with the
candidate is not considered an independent
expenditure. §106.11(5) {(a), F.S. (2003).

Sections 2-11.1.3 and 12-5 restrict campaign
contributions and expenditures on behalf of a
mayoral candidate by certain entities
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including corporations and political
committees. However, Sections 2-11.1.3 and
12-5 of the Code do not regulate independent
expenditures by political parties. Since
political party expenditures are not
regulated by county ordinance and they are
permissible under state law, a political
party may make an independent expenditure on
behalf of a mayoral candidate. 2

Moreover, Section 12-22's cap on expenditures
does not extend to independent expenditures
by a political party. Since the law requires
that expenditures may not be coordinated with
or controlled by a candidate, the
expenditures are not candidate expenditures
and may not be considered within the total
expenditures made by the candidate.

Therefore, a political party may make a
three-pack expenditure on behalf of a mayoral
a candidate and a political party may make an
independent expenditure for a mayoral
candidate.

If you have any questions regarding this
opinion, please call Ardyth Walker, Staff
General Counsel at (305) 350-0616 or the
undersigned at (305) 575-2594.

Sincerely Yours,

UL Y

ROBERT MEYERS
Executive Director

? The U.S. Supreme Court has held that the First Amendment prohibits restrictions
on independent expenditures by political partics. However, any expenditure that
is controlled by or coordinated with the candidate is not an independent
expenditure and the amount of such expenditures may be restricted and considered
an expenditure by the candidate's campaign. See Federal Election Commission v.

Colorado Republican Federal Campaign Committee , 533 U.S, 431 (2001).



