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May 23, 2002

James Cueva
15053 S.W. 43rd Lane
Miami, FL 33185

RE: REQUEST FOR ADVISORY OPINION 02-58

Dear Mr. Cueva:

The Commission on Ethics and Public Trust
considered your request for an advisory
opinion at its meeting on May 22, 2002 and
rendered its opinion based on the facts
stated in your letter.

You requested an opinion regarding your
ability to vote and participate in a matter
involving the Lakes of the Meadow
Subdivision.

In your letter, you advised the Commission
that you are Chair of the Miami-Dade County
Unsafe Structures Board. The board is a
quasi-judicial body that reviews the
decisions of building officials regarding
structures deemed unsafe under the South
Florida Building Code.

On May 29", the Board will hold a special
meeting to consider a case involving the
Lakes of the Meadows Village Homes
Condominiums. Although you do not live in the
condominiums, you live in a home in the Lakes
of the Meadow development. Your grandparents
own the home. The development has one
homeowner'’'s association.

The Commission found that although no legal
conflict exists, an appearance of a conflict
will arise if you participate and vote on
matters involving the Lakes of the Meadow
subdivision. Section 2-11.1(v) provides that
*“no person included in the terms defined in
subsections (b) (3) (quasi-judicial personnel)
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The Commission found that although no legal
conflict exists, an appearance of a conflict
will arise if you participate and vote on
matters involving the Lakes of the Meadow
subdivision, Section 2-11.1(v) provides that
“no person included in the terms defined in
subsections (b) (3) (quasi-judicial personnel)
or (b) (4) (advisory personnel) shall vote on
any matter presented to an advisory board or
guasi-judicial board on which the person sits
and if the board member will be directly
affected by the action of the board on which
the member serves and the board member has
any of the following relationships with any
of the persons or entities appearing before
the board: (i) officer, director, partner, of
counsel, consultant, employee, fiduciary, or
beneficiary; or (ii) stockholder, bondholder,
debtor or creditor.” Since you do not have
any of the relationships enumerated in the
ordinance with the subdivision, you are not
prohibited from chairing the meeting or
voting on issues related to the development.
However, an appearance of a conflict of
interest will arise if you vote on matters
involving a place where you reside and your
grandparents own property. Therefore, you may
abstain from chairing the meeting and voting
on the issue.

This opinion construes the Miami-Dade
Conflict of Interest and Code of Ethics
ordinance only and is not applicable to any
conflict under state law. Please contact the
State of Florida Commission on Ethics if you
have any questions regarding possible
conflicts under state law.

If you have any questions regarding this
opinion, please call the undersigned at (305)
575-2594 or Ardyth Walker, Staff General
Counsel at (305) 350-0616.



