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RE: REQUEST FOR ADVISORY OPINION 02-102

Dear Mr. Asher:

‘The Commigsion on Ethics and Public Trust

considered your reguest for an advisory
opinion at its meeting on September 9, 2002
and rendered its opinion based on the facts
stated in your letter.

You requested an opinion regarding any
limitations on outside employment as a
consultant if you returned to the Parks and
Recreation Department.

In your letter, you advised the Commission
that you worked as an employee of the Parks
and Recreation Department in the planning
division for 21 years. During his prior
county employment, you drafted the
requirements for “A99 PARK 01”. The Parks
and Recreation department used the contract
to hire planning and design firms. Currently,
the Parks Department hires planning and
design services through a miscellaneous
Professional Services contract. The
Procurement Department currently administers
the contracts.

You currently work as a subconsultant for
several planning and design firms who are
employed by municipalities. Some of the



municipalities use the old “A99 PARK 01~
contract to access county design firms.

In your future position with Parks, you will
work in property management. You will not be
involved in any planning work or participate
in any aspect of contract administration.

The Commission found the Conflict of Interest
and Code of Ethics ordinance permits you to
engage in outside employment as long as it
will not interfere with your judgment in your
county employment. Section 2-11.1(j) provides
that an employee shall not accept other
employment which would impair his or her
independence of judgment in the performance
of his or her public duties. Since you will
not work in the planning division or do any
contract administration, the outside
consulting work should not impair your
independence of judgment in your county
employment. However, you must alsc ensure
that you do not accept any consulting work
that may require you to disclose confidential
information acguired as-a result of your
county employment. Moreover, you may not work
on projects that are collaborations between
the county and a municipality for whom you
are doing outside work or make
recommendations or take any official action
regarding firms or clients of firms for whom
you are doing consulting work.

Finally, in addition to securing department
approval for any outside employment, you must
disclose all outside consulting work.

. This opinion construes the Miami-Dade
Conflict of Interest and Code of Ethics
ordinance only and is not applicable to any
conflict under state law. Please contact the
State of Florida Commission on Ethics if you
have any questions regarding possible
conflicts under state law.

If you have any questions regarding this
opinion, please call the undersigned at (305)



575-2594 or Ardyth Walker, Staff General
Counsel at (305) 350-0616.

Sincerely Yours,
ROBERT MEYERS
Executive Director



