two- year rule only prohibits former
employees from lobbying their former
employers for a period of two years. Section
2-11.1(q) (1) provides that no person who has
served as an elected county official, i.e.
mayor, county commissioner, or a member of
the staff of an elected county official, or
as county manager, senior assistant to the
county manager, department director,
departmental personnel or employee shall for
a period of two years after his or her county
service or employment has ceased, lobby any
county officer, departmental personnel or
employee in connection with any judicial or
other proceeding, application, RFP, RFQ, bid,
request for ruling or other determination,
contract, claim, controversy, charge,
accusation, arrest or other particular
subject matter in which Miami-~Dade County or
(1) one of its agencies or instrumentalities
is a party or has any interest whatever,
whether direct or indirect. Therefore, you
may work on projects involving the City of
Coral Gables as long as you do not
participate in lobbying activity.

This copinion construes the Miami-Dade
Conflict of Interest and Code of Ethics
ordinance only and is not applicable to any
conflict under state law. Please contact the
State of Florida Commission on Ethics if you
have any questions regarding possible
conflicts under state law.

If you have any questions regarding the
opinion, please call the undersigned at (305)
579-2954 or Ardyth Walker, Staff General
Counsel at (305) 579-2653.

Sincerely Yours,
ROBERT MEYERS
Executive Director
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February 9, 2000

Gina C. Romano, P.E.
Principal Engineer

Nova Consulting

2701 Ponce de Leon Boulevard
Suite 203

Coral Gables, FL 33134

RE: REQUEST FOR ADVISORY OPINION 00-08
Dear Ms. Romano:

The Commission on Ethics and Public Trust
considered your request for an advisory
opinion at its meeting on February 7, 2000
and rendered its opinion based on the facts
stated in your letter.

You requested an opinion regarding the effect
of the two-year rule on your ability to work
for an engineering firm that does engineering
work for the City of Coral Gables.

In your letter, you advised the Commission
that you formerly worked for the City of
Coral Gables Department of Building and
Zoning and Public Works Department in various
capacities including as Project Engineer and
Project Manager/Consultant Liaison. Following
a maternity leave in January of 1999, you
joined the City of Homestead as an Assistant
Public Works Director /City Engineer. You
currently work for a firm that provides
professional engineering and environmental
services to public and private entities
including the City of Coral Gables.

The Commission found that The Conflict of
Interest and Code of Ethics ordinance does
not preclude you from working on engineering
projects for the City of Coral Gables. The




