
Meyers, Robed COE

From: Meyers, Robert COE
Sent: Wednesday, February 04, 2004 2:55 PM
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Maria,

Thank you for your patience. I realize that you have been corresponding
with Christina in my office, but I wanted to answer your questions
directly. As I understand it, your first question is whether
Commissioner Diaz can send out letters on his official stationery
advising local businesses in his district about the services the blood
bank provides. The letter would encourage local businesses to contact
the blood bank arranging for the company’s bloodmobile to visit these
businesses, making it more convenient for employees to give blood.

In this case, a letter from the Commissioner, on his official
letterhead, sent to area businesses mentioning the services that this
blood bank can offer amounts to a solicitation and is not permitted
under the County Code of Ethics. The reason is that the Code of Ethics
Ordinance prohibits elected officials from soliciting on behalf of
private, for-profit companies. The Code does not draw a distinction
between causes that potentially improve the health and welfare of the
community-at-large from those that only benefit a select few.

A related question you ask is whether the abovementionedprohibition
ought to be explicitly set forth in the ordinance. In my opinion, the
current language is sufficient for two reasons: 1 Section 2-11.1e 3
specifically bars County officials and employees from soliciting gifts

and 2 this type of solicitation is not identified as an exception to
the general rule. If, however, Commissioner Diaz believes there is some

benefit in clarifying the County’s position on soliciting gifts, then I
suggest you move forward. I certainly wouldn’t object to including such
language - - I just wonder if it is really necessary.

With respect to the other item you brought to my attention, I conclude

that publicizing the condition of this indigent child for purposes of

raising funds f or her transplant surgery seems to be an appropriate
course of action for an elected official to take. One could argue that

this is a form of service to a constituent and is an effort on his part

to find resources to help this constituent. Given the fact that both

the press release and the appearanceon radio are general appeals for

support, he can engage in both activities.

Finally, the Diaz Family Foundation has the right to fund any causes it

believes are consistent with its mission and it is an internal decision

that its board members should make. I don’t see the need to pass
judgment on the actions of the Foundation with respect to this item.
However, conversations that I have had with the Commissioner in the past

indicated that he was not actively involved with the decisions of the

Foundation, but from this e-mail it sounds as if he has some ability to

control the operations of Foundation. This issue, however, is unrelated

to the question that you posed and does not influence my opinion.

Please feel free to contact me if you have any questions.

Thanks,

Robert
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Prkic, Christina COE

From: Lievano, Maria 01S112
Sent: Wednesday, February 04, 2004 10:41 AM
To: Prkic, Christina COE
Cc: Rodriguez, Jeanette Dl8112; Moya, Domingo 118112
Subject: RE: ethicsopinion

Christina:

I never heard back from Robed regarding my inquiry about the blood bank.

On a separate issue, there is an indigent child in our community who is in need of a heart transplant. The Commissioner
would like to donate money from the Diaz Family foundation to help fund his surgery. Will t be appropriate for our office
to 1 submit a press release informing the media of the Commissioners support and urging the community to
considering contributing to this very important cause? 2 Can the Commissioner appear on a radio talk show urging the
public to contribute to this cause? Please let me know.

Thanks. Maria

MrLc LLeVC1co Cyz,
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MIami-Dade County is a public entity subject to Chapter 119 of the Florida Statutes
concerning public records. E-mail messages are coveted under such laws and thus subject
to dIsclosure. All e-mail sent and received is captured by our servers and kept as a public
record.

-----Original Message-
From: Prkic, Christina COE
Sent: Thursday, January 29, 2004 5:29 PM
To: Lievano, Maria DIST12
Subject:Ethics opinion

Hi Maria:

I spoke with Robert a moment ago regarding your ethics inquiry and the legislation proposal.He will email you
his formal response tomorrow morning.

Kind regards,

Christina Pride
.3*41 Attorney
Mmi-PadeCountyCommissionon L.tliic, andPublicTrutt
P: 305 350-0615
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