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January 27, 2005
Dear Mr, Lapides:

The following opinion, RQO 04-89, is the most recent one where the Ethics Commission
opined on Section 2-11.1 (d), “Voting conflicts” of the Code of Ethics as it relates to an
elected official and land use matters. Most of our opinions interpreting the voting
conflicts issue with regard to land use matters generally involve advisory/quasi-judicial
board members.

Below is a summary of two inquiries, INQ 02-17 and 01-48, [informal staff opinions not
presented to the Ethics Commission] which our office responded to in April of 2002 and
November of 2001, respectively; one pertains to an advisory board member the other to a
County Commissioner. The Code of Ethics Ordinance provides a different voting conflict
standard for advisory board members under 2-11.1 (v); however, I thought you might
find it useful for your reference.

1 also reviewed your question with Robert Meyers, the Executive Director, and absent
more specific information regarding any potential financial interests or other relevant
information about the elected official’s interest in the matter, the fact that the elected
official’s parents own property adjacent to property being considered for a permit/zoning
application, does not create a prima facie voting conflict.

If you would like to discuss the matter further, please do not hesitate to contact me
directly at (305) 350-0615.

Sincerely,

o~

Christina Prkic
Staff Attorney

INQ 02-17

A Member of the Miami-Dade Planning Advisory Board requests an opinion as to
whether he can vote on an application for a zoning change for a property located one mile
east of a parcel of land owned by his father. There is no violation of the County’s Code
of Ethics for Mr. Fraga to participate and to vote on the item that would change the
designation of the property from low density residential to business and office.

INQ 01-48

A County Commissioner does not have a voting conflict regarding a matter before the
BCC involving the possible incorporation of the Redlands due to his ownership of a one
and one-quarter acre parcel of land in the Redlands. There is no conflict since his
ownership in the area is negligible and he will not benefit in any manner distinct from the
rest of the general publi¢ #ould the matter pass.
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The information contained in this facsimile message is CONFIDENTIAL information Intended only 1ar
the use of the individual or entity named above. If the reader of this message is not the recipient you e
hereby notified that any dissemination, distribution or copy of this communication is strictly PROHIBITED
and will be considered as a tortuous interference in our confidential business relationships. Additional y,
unauthorized dissemination of this confidential information subjects you to cm'mnal and civil penalties. f you
have received this communication in error, please immediately notify us by telephone and return the origin al
to us at the above address via the U.S. Postal Service.
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