Sanchez, Rodzandra (COE)

From: Diaz-Greco, Gilma M. (COE)

Sent: Friday, October 20, 2017 10:51 AM

To: Sanchez, Rodzandra (COE)

Subject: Lydia Pimienta, Legal Assistant, Weiss Serota Helfman Cole Bierman P.L. INQ 17-245

INQ 17-245 Pimienta

From: Lydia Pimienta [mailto:LPimienta@wsh-law.com]

Sent: Thursday, October 19, 2017 10:29 AM

To: Centorino, Joseph (COE) <Joseph.Centorino@miamidade.gov>

Cc: Turay, Radia (COE) <Radia.Turay@miamidade.gov>; Perez, Martha D. (COE) <Martha.Perez2 @miamidade.gov>; Diaz-
Greco, Gilma M. (COE) <Gilma.Diaz-Greco@miamidade.gov>

Subject: RE: INQ 17-245 Lydia Pimienta, Legal Assistant, Weiss Serota Helfman Cole Bierman P.L.

Good morning Mr. Centorino,
Thank you so much for your response. | appreciate the information.
Best regards,

Lydia

From: Centorino, Joseph (COE) [mailto:Joseph.Centorino@miamidade.gov]

Sent: Wednesday, October 18, 2017 5:25 PM

To: Lydia Pimienta

Cc: Turay, Radia (COE); Perez, Martha D. (COE); Diaz-Greco, Gilma M. (COE)

Subject: INQ 17-245 Lydia Pimienta, Legal Assistant, Weiss Serota Helfman Cole Bierman P.L.

Ms. Pimienta,

In response to your inquiry, if one is meeting with a county official as a representative of a non-profit organization
without compensation and only for the purpose of requesting a grant, then that person does not need to register as a
lobbyist and need not take the lobbyist ethics course, pursuant to Section 2-11.1((s)(1)(b).

If that individual is meeting with a county official on behalf of a non-profit without special compensation for a different
purpose that to request a grant, and one that would constitute lobbying under that section, i.e., to seek to influence a
decision of a County board, or the Mayor, or of any County personnel on a matter that will be heard or reviewed by any
County board or committee, then that person would have to register as a lobbyist, but would not need to pay an
registration fee, per Section 2-11.1(s)(4). However, that person would still be required to take the lobbyist ethics course
under Section 2-11.1(bb).

Please let me know if you have any further questions.

Joe Centorino

Joseph M. Centorino

Executive Director and General Counsel
Miami-Dade Commission on Ethics and Public Trust

1



19 W. Flagler Street, Suite 820
Miami, FL 33130

Tel: (305) 579-2594

Fax: (305) 579-0273
ethics.miamidade.gov

From: Lydia Pimienta [mailto:LPimienta@wsh-law.com]

Sent: Wednesday, October 18, 2017 4:58 PM

To: Sanchez, Rodzandra (COE) <Rodzandra.Sanchez@miamidade.gov>

Cc: Centorino, Joseph (COE) <Joseph.Centorino@miamidade.gov>; Turay, Radia (COE) <Radia.Turay@miamidade.gov>
Subject: RE: Lobbyist and Ethics Training question

Thank you so much. |appreciate it. | don’t want to do the wrong thing.
Have a wonderful evening,
Lydia

From: Sanchez, Rodzandra (COE) [mailto:Rodzandra.Sanchez@miamidade.gov]
Sent: Wednesday, October 18, 2017 4:57 PM

To: Lydia Pimienta

Cc: Centorino, Joseph (COE); Turay, Radia (COE)

Subject: RE: Lobbyist and Ethics Training question

I am cc: Mr. Centorino and Ms. Turay that will be able to assist you with your question

From: Lydia Pimienta [mailto:LPimienta@wsh-law.com]

Sent: Wednesday, October 18, 2017 4:54 PM

To: Sanchez, Rodzandra (COE) <Rodzandra.Sanchez@miamidade.gov>
Subject: RE: Lobbyist and Ethics Training question

For a company that is a not-for-profit organization does a person that will meet with a county officials or whoever need
to register as a lobbyist?

| told my boss | thought the person needed to register as a lobbyist and take the Ethics course but | am not sure | am
correct.

My boss sent me this and | need to make sure that he is correct:

Based on this, it does not appear that either Cydney or |, representing the not for profit company needs to register.

)
As used in this section, "Lobbyist" means all persons, firms, or corporations employed or retained by a principal who seeks
to encourage the passage, defeat, or modifications of (1) ordinance, resolution, action or decision of the County Commission;
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(2) any action, decision, recommendation of the County Manager or any County board or committee; or (3) any action,
decision or recommendation of County personnel during the time period of the entire decision-making process on such
action, decision or recommendation which foreseeably will be heard or reviewed by the County Commission, or a County
board or committee. "Lobbyist" specifically includes the principal as well as any employee whose normal scope of
employment includes lobbying activities. The term "Lobbyist" specifically excludes the following persons: attorneys or other
representatives retained or employed solely for the purpose of representing individuals, corporations or other entities during
publicly noticed quasi-judicial proceedings where the law prohibits ex-parte communications; expert witnesses who provide
only scientific, technical or other specialized information or testimony in public meetings; any person who only appears as a
representative of a neighborhood association without compensation or reimbursement for the appearance, whether direct,
indirect or contingent, to express support of or opposition to any item; any person who only appears as a representative of a
not-for-profit community based organization for the purpose of requesting a grant without special compensation or
reimbursement for the appearance; and employees of a principal whose normal scope of employment does not include
lobbying activities.

From: Sanchez, Rodzandra (COE) [mailto:Rodzandra.Sanchez@miamidade.gov]
Sent: Wednesday, October 18, 2017 4:49 PM

To: Lydia Pimienta

Subject: RE: Lobbyist and Ethics Training question

What kind of question, so | can help...

From: Lydia Pimienta [mailto:LPimienta@wsh-law.com]

Sent: Wednesday, October 18, 2017 4:47 PM

To: Sanchez, Rodzandra (COE) <Rodzandra.Sanchez@miamidade.gov>
Subject: Lobbyist and Ethics Training question

Hi Rodzandra,
Would you be so kind and call me please. | need you for a second.
Thank you,

Lydia

Lydia Pimienta
Legal Ast. to M Bierman, I G del Valle, C Schulman, and H Sera

2525 Ponce de Leon Blvd., Suite 700 | Coral Gables, FL 33134
(305) 854-0800 (305) 854-2323 |

.,[m'u

THINK BEFORE YOU PRINT

This message, together with any attachments, is intended only for the addressee. It may contain information which is legally privileged, confidential
and exempt from disclosure. If you are not the intended recipient, you are hereby notified that any disclosure, copying, distribution, use, or any action
or reliance on this communication is strictly prohibited. If you have received this e-mail in error, please notify the sender immediately by telephone
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(305) 854-0800 or by return e-mail and delete the message, along with any attachments.

Tax Advice Disclosure: To ensure compliance with requirements imposed by the IRS under Circular 230, we inform you that any U.S. federal tax
advice contained in this communication (including any attachments), unless otherwise specifically stated, was not intended or written to be used, and
cannot be used, for the purpose of (1) avoiding penalties under the Internal Revenue Code or (2) promoting, marketing or recommending to another
party any matters addressed herein.

Lydia Pimienta
Legal Ast. to M Bierman, I G del Valle, C Schulman, and H Sera

2525 Ponce de Leon Blvd., Suite 700 | Coral Gables, FL 33134
(305) 854-0800 (305) 854-2323 |

ERing f

THINK BEFORE YOU PRINT

This message, together with any attachments, is intended only for the addressee. It may contain information which is legally privileged, confidential
and exempt from disclosure. If you are not the intended recipient, you are hereby notified that any disclosure, copying, distribution, use, or any action
or reliance on this communication is strictly prohibited. If you have received this e-mail in error, please notify the sender immediately by telephone
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