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INQ 16-29 

From: Perez, Martha D. (COE)  

Sent: Monday, February 01, 2016 3:30 PM 
To: 'Gachysolares@aol.com' 

Cc: 'mshaber@miamigov.com'; Centorino, Joseph (COE); Diaz-Greco, Gilma M. (COE) 

Subject: Grace Solares, Resident, City of Miami, Voting Conflict 16-29 

 
Dear Ms. Solares, 

 

You inquire whether a member of a City of Miami board would have a prohibited conflict of interest serving as 

an appointed or elected  board member of a city community organization or homeowners’ association.   

 

By way of example, you posed a hypothetical situation where a city “PZAB” member also serves on the board of 

a homeowners’ association (HOA), and you would like to know what limitations exist regarding his/her “PZAB” 

functions.  Typically, neighborhood or homeowners’ associations are considered non-profit entities that do not allow for 

ownership interests in the entities.  They are generally created to  address quality of life issues affecting their respective 

communities. Often, unpaid representatives of these entities appear before commissions or boards to express approval 

or disapproval of official actions or to request a grant or other funding. 

 

Under Sec. 2-11.1(v) of the County Ethics Code,  a board member is prohibited from voting on matters 

presented to an advisory or quasi-judicial board on which the board member sits IF the board member would be directly 

affected by the action of the board he/she serves  and he/she has any of the following relationships with the third party 

(ie., the HOA): (i) officer, director, partner, of counsel, consultant, employee, fiduciary or beneficiary; or (ii) stockholder, 

bondholder, debtor or creditor. Consequently, a member of a city board may not participate or vote on matters 

concerning the HOA where he/she is an officer. See RQO 06-52.           

 

Additionally, in those instances where the city board is a quasi-judicial board, the board member may also 

abstain under Sec. 286.012, Florida Statutes, which provides in part, that, “If  the official decision, ruling, or act occurs in 

the context of a quasi-judicial proceeding, a member may abstain from voting on such a matter if the abstention is to 

assure a fair proceeding free from potential bias or prejudice.” See also INQ 15-248. 

 

Below is a list of additional County and municipal provisions worth highlighting: 

 

                Sec. 2-11.1(m)(2), County Ethics Code,  prohibits the city board member, either directly or through an 

associate, from appearing before any city board or agency in which he/she serves and make a presentation or seek a 

benefit (ie., grant or other source of funding)  on behalf of the third party (HOA). This means that the city board member 

must not “lobby” or try to influence or persuade his/her board for the benefit of the HOA. 

 

                Sec. 2-612 (a), City of Miami Code, prohibits a board member from entering into a contract, transacting 

business or appearing in representation of any third party (HOA) before any board, commission or agency that the board 

member serves. 

 

Sec. 2-11.1(h), County Ethics Code,  prohibits the city board member from disclosing confidential 

information acquired by reason of his/her city position. 
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Sec. 2-11.1(g), County Ethics Code,  prohibits the city board member from using his/her city board 

position to secure special privileges or exemptions for himself/herself or others, in this instance, on behalf of the 

third party (HOA). 

 

                Additionally, the Florida Sunshine Act at Sec. 286.11, Florida Statutes, prohibits board members from 

discussing board business except at a duly noticed public meeting where the public is invited and minutes are 

taken.  This means, no board business can be discussed before the meeting is called to order or after the meeting 

adjourns. 

 

Finally, when a board member recuses himself/herself from a vote based on a conflict of interest, as 

contemplated by Sec. 2-11.1(v) of the County Ethics Code, he/she must: 

1) Announce publicly at the meeting the nature of the conflict before the item is heard; 

2) Absent himself/herself from that portion of the meeting during which the item is discussed and/or 

voted upon; and 

3) File a written disclosure of the nature of the conflict with the person responsible for recording the 

minutes of the meeting, within 15 days after the vote.  See  Sec. 112.3143, Fla. Stat.; See also, State 

Form 8B, “Memorandum of Voting Conflict for County, Municipal and other Public Officers”, 

available at the Florida Commission on Ethics website,  www.ethics.state.fl.us 

 

I hope this provides you with general considerations for board members who are also members of non-city 

boards or organizations.  In the event that the  board member should have a question in connection with a specific 

matter coming before his/her board for a vote, it would be appropriate to seek an opinion from this office. 

 

Sincerely,  

 

Martha D. Perez        
Staff Attorney 

MIAMI-DADE COUNTY COMMISSION ON ETHICS & PUBLIC TRUST 

19 West Flagler St. Suite 820 

Miami, FL  33130         

(305)350-0656 

PEREZMD@miamidade.gov 
 

Miami-Dade County is a public entity subject to Chapter 119 of the Florida Statutes concerning public records.  E-mail messages are covered under such laws 

and thus subject to disclosure.  

 

 

From: Haber, Matthew S. [mailto:MSHaber@miamigov.com]  

Sent: Friday, January 29, 2016 5:20 PM 

To: Centorino, Joseph (COE) <CENTORI@miamidade.gov> 

Cc: Perez, Martha D. (COE) <perezmd@miamidade.gov> 

Subject: FW: PRR AND OPINION 

 
Hi Mr. Centorino, 
 
I hope you are well.  
 
Please see below for an ethics question from a City of Miami resident, Grace Solares. For additional factual 
information, she can be reached at Gachysolares@aol.com. 
 
In sum, she is concerned about the possibility of a voting conflict were a member of a City board to be appointed 
to the board of a community organization.  
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If, for instance, a planning and zoning board member were to join the board of a community group or HOA, how 
would that individual need to recuse him or herself? 
 
Thank you. 

 

Matthew Haber,  
Assistant City Attorney 
The City of Miami  
T: 305-416-1837 
F: 305-416-1801 
mshaber@miamigov.com 

 

Disclaimer:  This e-mail is intended only for the individual(s) or entity(s) named within the message. This e-mail might contain legally privileged and confidential information.  If you properly received 
this e-mail as a client or retained expert, please hold it in confidence to protect the attorney-client or work product privileges.  Should the intended recipient forward or disclose this message to another 
person or party, that action could constitute a waiver of the attorney-client privilege.  If the reader of this message is not the intended recipient, or the agent responsible to deliver it to the intended 
recipient, you are hereby notified that any review, dissemination, distribution or copying of this communication is prohibited by the sender and to do so might constitute a violation of the Electronic 
Communications Privacy Act, 18 U.S.C. section 2510-2521.  If this communication was received in error we apologize for the intrusion.  Please notify us by reply e-mail and delete the original 
message.  Nothing in this e-mail message shall, in and of itself, create an attorney-client relationship with the sender.  Under Florida law, e-mail addresses and the contents of the e-mail are public 
records.  If you do not want your e-mail address, or the contents of the e-mail released in response to a public records request, do not send electronic mail to this entity. Instead, contact this office by 
phone or in writing. 
 
 

Begin forwarded message: 

From: <Gachysolares@aol.com> 

Date: January 29, 2016 at 2:17:54 PM EST 

To: <VMendez@miamigov.com> 

Cc: <RSuarez-Rivas@miamigov.com> 

Subject: Re: PRR AND OPINION 

Yes, Vic, it is indeed a very sticky situation and I will caution against it, if indeed such a 
situation comes to pass.   I really would hate to see any of the organizations being in the 
middle of something that could be interpreted as the organization being a conduit or 
facilitator of any violation, whether Jennings, Sunshine, or facilitating an opportunity for 
that person obtaining any pecuniary gain.    This is a very bad and dangerous situation 
that should be avoided. 
Please let me know when you have Centorino's opinion. 
Take care 
Grace 
  
  
  
In a message dated 1/29/2016 1:35:46 P.M. Eastern Standard Time, 
VMendez@miamigov.com writes: 

Hi Grace.  
Interesting question. The issue really is whether he will be fair and impartial and does he have a 
pecuniary gain. I am sure neither are the case but it can be seen as appearance of impropriety 
because he is on the same board with you and you can influence his vote based on all the info 
he reviewed at the HOA board with you. He also may have Jennings implications based on the 
conversations she has with all of you on the HOA and any developers or citizens that see you 
and seek your help as an HOA.  
 
I think it is sticky enough that it would cause issues enough for him to recuse himself. And then 
he would need to sign the non voting form from the state. Simply walking away to the bathroom 
is not the correct method.  
 
I would get an ethics opinion letter from centorino. That is the safest approach.  I hope this helps 
a little.  
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I copied RSR so he can chime in too.  

Victoria Méndez, City Attorney 

 

Board Certified, City, County and 

Local Government 

City of Miami Office of the City 

Attorney 

Telephone:  305-416-1832 

Facsimile:  305-416-1801 

victoriamendez@miamigov.com 

Assistant: Marta Gomez (305) 416-1844 
 
Begin forwarded message: 

From: <Gachysolares@aol.com> 
Date: January 29, 2016 at 1:13:41 PM EST 
To: <vmendez@miamigov.com> 
Subject: PRR AND OPINION 

Vicky - hope you are doing well. 
  
Can you please forward a copy of the Circuit Court's appellate 
Panel's decision in the St. Jude Church Appeal?  I have the Third 
District's I only need the Circuit court's that the Third District 
upheld. 
  
Also I have a hypothetical question for you which I would 
appreciate your answering. 
  
Assume one of the organizations that I represent may be faced 
with the prospect of a City Board Member getting elected to the 
Board.  I mean, any Board of the City but for purposes of focusing 
let us say PZAB. 
  
Would be it a problem for that person to participate in discussions, 
presentations, reviewing documents, voting on issues, etc., that 
may be going before him when he is at PZAB meetings? 
  
Would that person have to recuse himself from participating, 
discussing, reviewing documents, listening to presentations, being 
part of Board discussions on the issues if the matter would either 
be going before the PZAB or could be going before the PZAB? 
  
By recusing himself, would that mean leaving the room or area 
when all of these issues would be discussed in order not to see, 
hear or have any incling of where the organization's board is 
going? 
  
Your answers are greatly appreciated since, if the scenario would 
occur, I would not like to have any of the organizations being a 
conduit to any type of violation. 
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Take care. 
Grace 


