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Diaz-Greco, Gilma M.  (COE)

From: Ethics (COE)

Sent: Monday, December 23, 2013 12:09 PM

To: DIST12T1 (DIST12)

Cc: Diaz-Greco, Gilma M.  (COE)

Subject: INQ - Jessica Gonzalez, County Commission Aide (Ethics training)

Ms. Gonzalez, 

Thank you for your inquiry regarding whether parttime employees are required to complete the required ethics training 

course for county employees.  The ordinance establishing the training requirement, Section 2-11.1(bb) of the Miami-

Dade Conflict of Interest and Code of Ethics Ordinance provides that “Each employee of the County as defined in 

subsection (b)(5) and b(6)” of the Ordinance is required to take the course.  Subsections (b)(1) through (b)(6) of the 

Ordinance define the various County officials, employees and personnel subject to various provisions of the 

ordinance.  Subsection (b)(5) refers to ‘departmental personnel’  consisting of the Mayor/Manager, his or her 

department heads, the County Attorney and all Assistant County Attorneys.  Subsection (b)(6) itself provides that “The 

term ‘employees’ shall refer to all other personnel employed by the County.”   Since Section (b)(6) does not distinguish 

between fulltime and parttime County employees, parttime employees are included within the term “employees,”  and, 

therefore, parttime employees are subject to the training requirement.  If you have any questions concerning this, 

please call me at 305-579-2594. 

 

Sincerely, 

Joseph M. Centorino 

Executive Director 

Miami-Dade Commission on Ethics and Public Trust 

 

From: DIST12T1 (DIST12)  

Sent: Friday, December 20, 2013 1:19 PM 

To: Ethics (COE) 
Subject: Question 

 
Good Afternoon,  
 
Does every county employee need to take the ethics test? I am a part time employee.  
 
Thank you for your time, 
HAPPY HOLIDAYS! 
 
Jessica Gonzalez 
Commission Aide 
Commissioner Jose "Pepe" Diaz 
District 12 
Office: (305) 599-1200 | Fax: (305) 470-1791 
E-mail: dis12t1@miamidade.gov 

 

 


