Meyers, Robert (COE) — AR \-¥%

From: Meyers, Robert (COE)

Sent|

Tuesday, May 24, 2011 2:21 PM

To: ‘Gabrielle Redfern’

Subject: RE: City if Miami Beach

Deay Ms. Redfern:

Thank you for your request for opinion. I am unable to open City Attorney Smith's
opinion, but I feel comfortable responding to your questions without reviewing his
opinion.

As I understand it, you sit on the City's Design Review Board and you are competing for a
City contract to lobby Miami-Dade County government on behalf of the City of Miami Beach.
In effect, you present two questions: 1) Would a conflict of interest be created if you
werqg awarded this contract and remain on the City's Design Review Board and 2) Assuming a
confilict would exist, would the conflict be cured if you were to resign from the Board.
You |also inquire about the timing of you resignation and whether certain actlons on your
part could avoid an appearance of a conflict.

Without responding specifically to the first question, any conflict of interest that could
haveg existed is cured if you resign from the city board before the contract is awarded.
Similarly, if you were awarded the contract and immediately thereafter resigned from the
city board, no conflict exists under that scenario, either. However, another scenario
could occur wherein you resign from city board before the contract is awarded and you are
not |[the successful bidder. Therefore, it would be perfectly acceptable for you to make
youy resignation conditional. That is, if you receive the contract, you resign, but if
anothher party is awarded the contract, you remain on the city board.

If yjou wish to know whether the County's ethics ordinance permits you to stay on this
board and contract with the City of Miami Beach, I can offer you an opinion on this matter
as well.

Singerely,

Robgrt Meyers, Executive Director

Miami-Dade Commission on Ethics and Public Trust

-—-—-—-Original Message-~-—---

From: Gabrielle Redfern [mailto:gabrielleredfern@gmail.com]

Sent]: Monday, May 23, 2011 2:13 PM

To: Meyers, Robert (COE)
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Mr. Meyer:

ve responded to RFQ 54-09-10 for the City of Miami Beach, Florida, dealing with the
ision of Governmental Services at Miami-Dade County, Florida. This contract would
ntially provide lobbying and informational services to the City at the County. I am
ently a member of the City’s Design Review Board. In my proposal, I proffered removing
1f from all City and County boards as a condition of the awarding of this contract to
d any potential or perceived conflicts of interest. The other bids do not contain such
offer.

uld like to seek the opinion from you and your staff as to any possible conflict

1lving County Code Section 2-11.1(c) dealing with conflicts of interest and code of

cs ordinances. The City is interpreting the requirement for an opinion from your
ission to be a prerequisite to the responding to the RFQ. Our conversations have led
o believe that your opinion may be sought anytime before the contract is awarded.

Miami Beach City Commission is set to take action on June 1, 2011 to waive the
ementioned requirements by a 5/7 vote to award the contract to another group who also
a similar conflict. The public notice is crafted to benefit one bidder with out
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ng that same considerati.n to all of the bidders involved. The difference between me
the other bidder is the Board: The City will not be seeking land use changes as it
tes to Design Review Standards at the ‘

ty: The City will be using it’s lobbyist to gain advantage for the proposed

ention Center Expansion.

ve attached the RFQ, the after-action report for the last commission meeting, (see
C2G) and City Attorney Smiths memo on the matter for your consideration. Please
se 1f you require additional documentation.

seeking an opinion as to if my holding a seat on the Design Review Board exempts me
consideration to be awarded this contract, or if any conflict would be cured if I
gn before being awarded the contract. Could I resign at the June 1, 2011 public
ing for this item, and be eligible for the award of this contract at that time since
City deferred the item? Or is my proffer of resigning from all Boards once I am the

essful bidder sufficient to prevent any appearance of a conflict?
k you for your timely consideration of this mater.

erely,

ielle Redfern



