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Meyers, Robert (COE) ____WW;IJJQQ ,_U;Qi’lw

From: Meyers, Robert (COE)

Sent: Wednesday, April 20, 2011 1:54 PM

To: Viocam1@aol.com'

Subject: RE: Community Council Former Member Representation

Dear Mr. Manrique:

| apologize for not responding to your request for opinion sooner. You wish to know the extent to which the
County’s Two Year Rule (banning lobbying for a period of two years after leaving County service) applies to
you as a former member of Community Council 10. As a general rule, the County’s ethics code precludes
individuals who have served as community council members from lobbying any County officer, departmental
personne! or employee with regard to any zoning or land use issue for two years after their service has ended.
'You ask the foliowing questions:

1. Can you represent a client and appear before a Community Council within two years of your separation?
2. Can you represent a client and appear before the Miami-Dade Board of County Commissioners?
3. Can you be hired to advise, as part of a team, a client who will appear before a Community Council?

Section 2-11.1(s) sets forth the requirements for individuals wishing to lobby County officials and County
employees. Within this section, the term “lobbyist” is defined and exceptions to this definition are also
included. A person is not a lobbyist when he/she is representing a third party at a publicly-noticed quasi-judicial
proceeding where the law prohibits ex-parte communications. Therefore, the Two Year Rule which would
otherwise restrict a former official or employee from lobbying in the County within two years of leaving County
service would not apply when the representation is limited to appearing before a board sitting in its quasi-
judicial capacity. The effect of this is to permit you as a former Community Council member to represent and
appear before community councils in Miami-Dade County so long as the proceedings are quasi-judicial.
Similarly, you would not be barred from appearing before the Board of County Commissioners representing a
third party as long as the Board of County Commissioner was conducting a quasi-judicial proceeding. Please
understand that private meeting with officials or staff in furtherance of your representation efforts would not be
allowed under the Two Year Rule, as these meetings to do not fall under the exception.

Finally, there is nothing in the Two Year Rule preventing you from being part of a lobbying team. Once again,
you could appear and lobby as a team member at any publicly noticed quasi-judicial proceeding, but you would
not be permitted as a team member from lobbying County officials or employees in private meetings within two
years of leaving Community Council 10

If you have any additional questions or wish to discuss, please contact me at your convenience.

Sincerely,

Robert Meyers, Executive Director
Miami-Dade Commission on Ethics and Public Trust

From: Vlocaml@aol com [mallto Vlocaml@aol com]
Sent: Sunday, April 17, 2011 9:48 AM

To: Meyers, Robert (COE)

Cc: Viocaml@aol.com

Subject: Community Council Former Member Representation

Mr. Meyers:
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To: rmeyers@miamidade.gov
Subject: Community Council former Member Representation
Sent: Mar 30, 2011 3:38 PM

Mr. Meyers:

Pursuant to our conversation yesterday, as a former Member of Community Council 10, | would very much
appreciate your written opinion regarding any improprieties or county ordinance that would prohibit me should |
be hired as a paid consultant to serve as part of a team that represents zoning issues before Community
Councils and/or Miami-Dade Board of county Commissioners.

The issues in question are as follows:

1. Can | be hired to represent a client and appear before a Quasi Judicial Community Council in Miami-
Dade?

D. Can | be hired to represent a client and appear before the Miami-Dade Board of County Commissioners?
3. Can | be hired to advise, as part of a team, a client that will appear before a Quasi Judicial Community

Council in Miami-Dade?

a. Can | be hired to advise as part of a team a client that will appear before Miami-Dade Board of County
Commissioners?

Again thank you and [ look forward to hearing from you soon.
Respectfully,
Carlos A. Manrique

Sent via BlackBerry from T-Mobile

20/2011




