
Frigo, Victoria (COE) 

From: Frigo, Victoria (COE)

Sent: Wednesday, April 30, 2008 10:54 AM

To: 'mmarante@bayharborislands.net'

Cc: Thompson, Robert A. (COE)

Subject: RE: Committees - Sunshine Law (INQ 08-72)
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Hello Marlene, 
  
As we discussed today, the Town of Bay Harbor Islands invites residents each year to join several 
advisory committees. You asked if the County Ethics Code prohibits spouses or couples who live 
together to serve on the same committee. 
  
Although the County Ethics Code does not address this issue specifically, I agree with you that when 
spouses or couples serve together on the same committee, the potential for Florida Sunshine Law 
violations is high. 
  
Based on the appearance of impropriety in this situation, and in an effort to maintain transparency in 
government, your town may wish to discourage spouses or couples from serving together on the same 
committee. 
  
Sincerely, 
  
Victoria Frigo, Staff Attorney 
Miami-Dade Co. Commission on Ethics 
Direct Phone: 305.350.0601                        
Fax: 305.579.0273 

 
  
19 West Flagler St., Suite 820 
Miami, FL 33130 
  
“Delivering Excellence Every Day.”  Miami-Dade County is a public entity subject to Chapter 119 of the Florida 
Statutes concerning public records. E-mail messages are covered under such laws and thus subject to disclosure. 
  

-----Original Message----- 
From: Thompson, Robert A. (COE)  

Sent: Monday, April 28, 2008 11:25 AM 

To: Frigo, Victoria (COE) 
Cc: 'mmarante@bayharborislands.net' 

Subject: FW: Committees - Sunshine Law 
  
FYI. 
Robert Thompson 
  

From: Marlene Marante [mailto:mmarante@bayharborislands.net]  

Sent: Friday, April 25, 2008 11:29 AM 
To: Thompson, Robert A. (COE) 

Subject: Committees - Sunshine Law 

Robert, each year we open up membership for the community to participate in various committees.  This 



year a couple of questions have come up that I’m not sure how to answer and I thought you could help 
me.  If you cannot answer it, can you forward it to someone who can? 
  
The questions are:  Can a husband and wife be members of the same committee?  They also asked me, 
what if there are two people who are not married, but live together; can they be members of the same 
committee? 
  
Thank you for checking on this for me. 
  
Marlene Marante, CMC 
Town Clerk/Code Compliance Director 
Town of Bay Harbor Islands 
9665 Bay Harbor Terrace 
Bay Harbor Islands, Fl  33154 
305-866-6241 
305-866-4863 (Fax) 
mmarante@bayharborislands.net  
www.bayharborislands.org  
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