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April 15, 2010

Julie Edwards
ETHICS COMMISSIONERS Executive Director

Kerry E. Rosenthal, CHAIRPERSON Community Action Agency
Dawn E. Addy, VICE CHAIRPERSON 701 N.W. First Court

Magda Abdo-Gomez . R

Judge Seymour Gelber Miami, FL 33136

Erica Wright

ROBERT A. MEYERS RE: REQUEST FOR ADVISORY OPINICN-RQO 10-11
EXECUTIVE DIRECTOR

MICHAEL P. MURAWSKI ;

DV Dear Mrs. Edwards:

ARDYTH WALKER . . . .

STAFF GENERAL COUNSEL The Commission on Ethics and Public Trust

considered your request for an advisory
opinion at its meeting on April 14, 2010 and
rendered its opinion based on the Ffacts
stated in your letter.

You requested an opinion regarding whether a
Commissioner’s sibling may serve as an
employee of Head Start. The Board of County
Commissioners (BCC) serves as governing body
for the Head Start program. You are also
seeking an opinion regarding whether a member
of the CAA board may have a daughter employed
by Head Start. The CAA Board also has
authority regarding the Head Start program.

In your request, you advised the Commission
that the Community Action Agency is
responsible for operating the Head Start
program. Miami-Dade County is a Head Start
grantee and operates several centers
throughout Miami-Dade County. Under the
federal agreements, the Board of County
Commissioners serves as the governing board
for the Head Start program. As the governing-
body, the BCC has legal and fiscal
responsibility for administering and
overseeing all programs; is responsible for
signing all grant agreements between Miami-
Dade County and the federal government; is
required to approve all contracts with
delegate agencies and is responsible for
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ensuring that all programs are in compliance
with Head Start rules and regulaticns.

Last year, the BCC delegated certain
oversight functions to the CAA Board.
Pursuant to the ordinance, the CBA board is
responsible for collecting and accessing
information regarding Head Start policies and
operations; approving and reviewing the
budget and financial expenditures subject to
BCC final approval; reviewing and approving
the implementation of any corrective plans
resulting from federal monitoring and
providing information regarding selection and
recruitment of children for Head Start
Centers. The CAA Board participates in
personnel decisions including hiring and
dismissal.

A sibling of a county commissioner serves as
a teacher at one of the Head Start centers.
The sibling’s employment predates the
commissioner’s election to the Board of
County Commissioners. The commissioner was
not involved in any way in the hiring or
retention of the family member. *

A member of the CAA board has a daughter that
serves as a teacher for Head Start. The board
member serves as a member of the Community
Advisory Committee (CAC) for the Brownsville
area. Pursuant to federal law, at least one
third of the members of the full CAA board
must be representatives from community
advisory committees.

Federal law contains an exemption from the
requirement that family members of immediate
family may not be employed where the members
of the governing board serve in an ex-officio
capacity. The applicable regulation only
requires disclosure by the grantee to the
Office of Head Start.

! A sibling is not immediate family under the Conflict of Interest ordinance.
Section 2-11.1 (b)(9) defines immediate family as spouse, parents and children.




The Ethics Commission found the Conflict of
Interest and Code of Ethics ordinance permits
the Commissioner’s sibling to serve as a
teacher for a Head Start program. Further,
the Commissioner does not have a voting
conflict in regard to the sibling’s service
as a Head Start teacher.

Section 2-11.1(d) of the Code of Miami-Dade
County prohibits county commissioners from
voting or participating in any way in any
matter presented to the Board of County
Commissioner if said person has any of the
following relationships with any of the
persons or entities which would be or might
be directly or indirectly affected by any
action of the Board of County Commissioners:
(1) officer, director, partner, of counsel,
consultant, employee fiduciary or beneficiary
or (ii) stockholder, bondholder, debtor or
creditor, if in any instance the transaction
or matter would affect the person defined in
subsection (b) (1) in a manner distinct from
the manner in which it would affect the
public generally. Any commissioner who has
any of the above relationships or who would
or might, directly or indirectly, profit or
be enhanced by the action of the Board of
County Commissioners shall absent himself or
herself from the commission meeting during
the discussion of the subject item and shall
not vote on or participate in any way in said
manner.

The Commissioner would not profit or be
enhanced in any way, directly or indirectly,
by the sibling’s service as a teacher for a
Head Start program. Further, the Commissioner
will not be affected in a unique way from any
decision regarding the program. Therefore,
the Commissioner does not have a voting
conflict regarding the program.

The Conflict of Interest and Code of Ethics
ordinance further permits an immediate family
member of the CAA Board Member to serve as a
teacher for the agency. However, Section 2-




11.1(n) (actions prohibited when financial
interests involved) would prohibit the member
from voting on the budget for the agency that
employs an immediate family member (spouse,
parents and children) or on any personnel
decisions that would directly or indirectly
affect an immediate family member. Finally,
the board member is prohibited from using his
or her official position for the benefit of
himself or herself or a third party.

Therefore, the Conflict of Interest ordinance
permits the employment of family members of
the Board of County Commissioners and the CAA
Board. The Commissioner is also permitted to
vote on matters related to the Head Start
program but the CAA board member is
prohibited from making decisions directly or
indirectly affecting the financial interests
of an immediate family member.

This opinion construes the Miami-Dade
Conflict of Interest and Code of Ethics
ordinance only and is not applicable to any
conflict under state law. Please contact the
State of Florida Commission on Ethics if you
have any questions regarding possible
conflicts under state law.

If you have any questions regarding this
opinion, please call the undersigned at (305)
579-25%4 or Ardyth Walker, Staff General
Counsgel at (305) 250-0616.

Sincerely Yours,
P —

ROBERT MEYERS
Executive Director




