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November 16, 2007

Aymara Riley
19762 S.W. 129™ Avenue
Miami, FL 33177

RE: REQUEST FOR ADVISORY OPINION 07-53

Dear Mrs. Riley:

The Commission on Ethics and Public Trust
considered your request for an advisory
opinion at its meeting on November 15,2007
and rendered its opinion based on the facts
stated in your letter.

You requested an opinion regarding any
potential voting conflicts that may be
created when your husband’s law firm
represents clients before the Unsafe
Structure Boeard.

In your letter, you informed the Commission
that you are a member of the Unsafe
Structures Board. The Unsafe Structures Board
is a gquasi-judicial board that hears appeals
of citations by building officials of
structures that pose an imminent danger to
health and safety. Your spouse, William
Riley, 1s a partner in the firm of Bilzin
Sumberg, et.al. Bilzin Sumberg represents
clients before the Unsafe Structure Board on
building compliance matters.

The Ethics Commission found the Conflict of
Interest and Code of Ethics ordinance permits
you to vote on matters where the law firm
represents a client before the Unsafe
Structures Board but the appearance of a
conflict of interest may be created in those
instances. Section 2-11.1(v) provides that
“no person included in the terms defined in
subsecticns(b) (3} (guasi-judicial personnel)
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and (b} (4) (advisory personnel) shall vote on
any matter presented to an advisory board or
a quasi-judicial board on which the persons
sits if the board member will be directly
affected by the action of the board on which
the member serves and the board member has
any of the following relationships with any
of the persons or entities appearing before
the board: (i) officer, director, partner, of
counsel, consultant, employee, fiduciary or
beneficiary; or (ii) stockholder, bondholder,
debtor or creditor.” Since you will not be
directly affected by the board’s actions and
you do not have any of the enumerated
relationships with the firm’s clients, you
may vote when the firm appears before the
Unsafe Structures Board.

Please be advised, however, that although not
prohibited by the Conflict of Interest
ordinance, an appearance of a conflict may be
created 1f you vote on matters where your
husband’s firm is representing a client
before the Unsafe Structures Board.

This opinion construes the Miami-Dade
Conflict of Interest and Code of Ethics
ordinance only and is not applicable to any
conflict under state law. Please contact the
State of Florida Commission on Ethics if you
have any questions regarding possible
conflicts under state law.

If you have any questions regarding this
opinion, please call the undersigned at (305)
579-2594 or Ardyth Walker, Staff General
Counsel at (305) 350-0616,.

Sincerely Yours,

~ L1l

ROBERT MEYERS
Executive Director




