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Via First Class Mail and Fax at (305) 373-8509

Re: RQO 07-49 '
Miami-Dade County Code of Ethics at § 2-11.1 (v)

Dear Mr. Kuper:

The Commission on Ethics & Public Trust considered your request and rendered
its opinion at a public meeting held on October 24, 2007.

The Commission found that you, as a member of the City of Miami Beach
Planning Board, may vote on matters presented to the Planning Board by persons
whose firms are nonvoting associate members of the Miami-Dade County
League of Cities. This opinion is premised on two provisos, i.e, you will not be
directly affected by matters presented by these nonvoting associate members, and
you will not have any of the following relationships with nonvoting associates
appearing before the Board—officer, director, partner, of counsel, consultant,
employee, fiduciary or beneficiary; or stockholder, bondholder, debtor or
creditor. See Miami-Dade County Ethics Code at 2-11.1 (v).

In your letter dated October 20, 2007, you stated that you are employed as the
Executive Director of the Miami-Dade County League of Cities, Inc., a nonprofit
Florida corporation. The League’s Executive Board and Board of Directors are
composed of elected officials who are full-fledged voting members of the
League. They are responsible for League operations, including retaining you and
establishing your salary and benefits. Nonvoting associate members, composed
of law firms, accounting firms, architects, engineers, and others, have no
influence over the general operations of the League nor over any action initiated
by the League regarding you.
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Section 2-11.1 (s) (1)}(v) of the Ethics Code states:

Voting Conflicts: Members of Advisory and Quasi- Judicial
Boards. No ... quasi-judicial personnel... shall vote on any
matter presented to [a] ... quasi-judicial board on which the
person sits if the board member will be directly affected by the
action of the board on which the member serves, and the board
member has any of the following relationships with any of the
persons or entities appearing before the board: (i) officer,
director, partner, of counsel, consultant, employee, fiduciary or
beneficiary; or (ii) stockholder, bondhoelder, debtor or creditor.
(Emphasis added.)

Because nonvoting members have no influence over the operations of the
League, including any action that would directly affect you in your capacity as
Executive Director at the League, you do not have a voting conflict under the
first part of the ordinance when individuals from nonvoting member-firms
present matters before the Miami Beach Planning Board. Additionally, because
your employment as Executive Director at the League does not create any of the
enumerated relationships noted above, you do not have any voting conflicts
under the second part of this ordinance. You are reminded, however, of your duty
to remain fair and impartial when individuals from nonvoting associate-member
firms appear before you at the Miami Beach Planning Board.

This opinion construes the Miami-Dade Conflict of Interest & Code of Ethics
Ordinance, but is not applicable to any conflict under state law. Inquiries
regarding possible conflicts under state law should be directed to the State of
Florida Commission on Ethics.

Feel free to contact Victoria Frigo, Staff Attorney, at (305) 350-0601, or Robert
Meyers at (305) 579-2594, if we can be of further assistance.

Sincerely yours,

ROBERT MEYERS
Executive Director
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