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January 31, 2007

John W. Chorlog, P.E.
KerryE.Rosenthal,cHAWnRSON 1 nQA n C TI loAth
Gail A. Dotson, VICE CHAIRPERSON .‘ V . . *L. -J r ee
SeymourGelber Miami, Fl 33176
Dawn E.Addy
Brenda Rivera

ROBERTA. MEYERS
RE: REQUEST FOR ADVISORY OPINION 07-02

EXECUTIVE DIRECTOR

Dear Mr. Chorlog:
MICHAEL P. MUBAWSKI
ADVOCATE

ARDYTH WALKER The Commission on Ethics and Public Trust
SrAFEGENERALCOUNSEL considered your request for an advisory

opinion at its meeting on January 30, 2007
and rendered its opinion based on the facts
stated in your letter.

You requested an opinion regarding whether a
firm may use your name as a qualifier or an
officer during the two-month period prior to
your retirement.

In your letter, you advised the Commission
that you are considering an early retirement
under the Executive Early Retirement
Incentive Program. Assuming you accept the
offer, you will retire in March of 2007. You
plan to work as a consultant for Miami-Dade
County as well as municipalities and private
entities during your retirement. You may
accept a position prior to your actual
retirement date. You want to know if your
name may be included on proposals as long as
you do not work on the project prior to your
retirement.

The Commission found the Conflict of Interest
ordinance permits you to become employed by a
firm that does business with Miami-Dade
County prior to your retirement. However, you
may not be listed as a qualifier on a
proposal for any county work prior to your
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retirement. The Ethics Commission has held
that the submission of proposals signed by a
current employee violates Section 2-
11.1m 1 of the Conflict of Interest
ordinance. Section 2-11.1m provides that
"no person included in the terms defined in
subsections b 1, b 5 and b 6
Commissioners, departmental personnel and
employees shall appear before any County
board or agency and make a presentation on
behalf of a third person with respect to any
license, contract, certificate, ruling,
decision, opinion, rate schedule, franchise
or other benefit sought by the third person.
Nor shall such person receive compensation,
directly or indirectly or in any form for
services rendered to a third person who has
applied for or is seeking some benefit from
the County or a County agency, in connection
with the particular benefit sought by the
third person. Nor shall such person appear
before any administrative tribunal as counsel
or legal advisor to a party who seeks legal
relief from the County or a county agency
through the suit in question."

The Ethics Commission has opined that serving
as a qualifier or signing a proposal
constitutes an appearance on behalf of a
third party in regard to a contract.
Therefore, another member of the firm should
serve as a qualifier for the proposal.
However, you may be listed as an officer on
the proposal. Further, you may work on the
project as long as the employment does not
violate Section 2-11.1j conflicting
employment prohibited of the Conflict of
Interest ordinance.

Finally, Section 2-11.1g exploitation of
official position prohibits you from serving
on the selection committee or taking any
action that might benefit a private entity
for whom you are a consultant or with whom
you are negotiating for employment after your
retirement.



This opinion construes the Miami-Dade
Conflict of Interest and Code of Ethics
ordinance only and is not applicable to any
conflict under state law. Please contact the
State of Florida Commission on Ethics if you
have any questions regarding possible
conflicts under state law.

If you have any questions regarding this
opinion, please call Ardyth Walker, Staff
General Counsel at 305 350-0616 or the
undersigned at 305 579-2594.

Sincerely Yours,

-t4e
ROBERT MEYERS
Executive Director


