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July 23, 2003

The Honorable Dr. Barbara Carey-Shuler
Chairperson

Board 0Of County Commissioners

111 N.W. First Street

Suite 220

Miami, Florida 33128

RE: REQUEST FOR ADVISORY OPINION 03-115

Dear Dr. Carey-Shuler:

I received your request for an advisory
opinion and I am rendering my opinion based
on the facts contained in your memorandum.
You requested an opinion as to whether you
are required to recuse yourself from voting
on transit matters because your son is an
employee of the Miami-Dade Transit Agency.

In your memorandum, you stated that your son,
Archibald Carey, is a Technical Systems
Analyst/Programmer II in Miami-Dade Transit
Information Technology Services. In Mr.
Carey’s capacity as a Technical Systems
Analyst, he writes, manages and administers
transit applications for transit departments.
Your son is not involved in budget, policy or
administration for the Transit Agency.

The Conflict of Interest and Code of Ethics
ordinance permits you to vote on transit
matters despite your son’s employment with
the Transit Agency. Section 2-11.1{(d) of the
Code of Miami-Dade County prohibits county
commissioners from voting or participating in
any way in any matter presented to the Board
of County Commissioner if said person has any
of the following relationships with any of
the persons or entities which would be or
might be directly or indirectly affected by
any action of the Board cf County
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Commissioners: (i) officer, director,
partner, of counsel, consultant, employee
fiduciary or beneficiary or (ii) stockholder,
bondholder, debtor or creditor, if in any -
instance the transaction or matter would
affect the person defined in subksection

(b) (1} in a manner distinct from the manner
in which it would affect the public
generally. Any commissioner who has any of
the above relationships or who would or
might, directly or indirectly, profit or be
enhanced by the action of the Board of County
Commissioners shall absent himself or herself
from the commission meeting during the
discussion of the subject item and shall not
vote on or participate in any way in said
manner.

Since you would not have any of the
prohibited relationships with the Transit
Agency and you would not be uniguely affected
by decisions regarding the Transit Agency,
the Conflict of Interest and Code of Ethics
ordinance permits you to vote on matters
regarding the Transit Agency.

This opinion construes the Miami-Dade
Conflict of Interest and Code of Ethics
ordinance only and is not applicable to any
conflict under state law. Please contact the
State of Florida Commission on Ethics if you
have any questions regarding possible
conflicts under state law.

If you have any questions regarding the
opinion, please call the undersigned at (305)
579-2594 OR Ardyth Walker, Staff General
Counsel at (305) 350-0616.

Sincerely Yours,

Nl

ROBERT MEYERS
Executive Director



