
April 18, 2002 

 

Florence Lissade 

Chair 

Miami-Dade HIV/AIDS Partnership 

3050 Biscayne Boulevard  

Suite 307  

Miami, Florida 33137 

 

 

RE: REQUEST FOR ADVISORY OPINION 02-43 

 

The Commission on Ethics and Public Trust considered your request 

for an advisory opinion at its meeting on April 17, 2002 and 

rendered its opinion based on the facts stated in your letter.  

 

You requested an opinion regarding the application of the Conflict 

of Interest and Code of Ethics ordinance to the activities of the 

HIV/AIDS Partnership. Specifically, the Partnership wants to know 

whether members who are service providers can vote on allocations 

for service categories under which they receive funding and whether 

a person employed by a provider can chair a committee that makes 

funding recommendations that will affect their employer.  

 

In your letter, you advised the Commission that the Miami-Dade HIV 

Partnership was established pursuant to the Ryan White Act to 

provide comprehensive planning for treatment and services to 

persons with HIV and AIDS. The Partnership was recently 

reconstituted and includes thirty-nine members including service 

providers and members of the affected community. The Partnership 

serves in an advisory capacity to the Mayor and the Board of County 

Commissioners. 

 

The Partnership is required to develop a plan for providing 

services to the affected community and establish service priorities 

for distribution of federal funds under the Ryan White Act and 

other state and federal programs.  

 

The Ryan White Act contains a Conflict of Interest provision that 

governs members of the Partnership. 42 U.S.C. § 300ff-12 

(5)(B)(2001) provides that “an individual may serve on the planning 

council under paragraph (1) only if the individual agrees that if 

the individual has a financial interest in an entity, if the 

individual is an employee of a public or private entity, or if the 

individual is a member of a public or private organization, and 

such entity or organization is seeking amounts from a grant under 

section 300ff-11(a) of this title, the individual will not with 



respect to the purpose for which the entity seeks such amounts 

participate (directly or in an advisory capacity) in the process of 

selecting entities to receive such amounts for such purpose. ” 

 

Pursuant to Section 2-1104 of the Code of Miami-Dade County, the 

Partnership is exempt from Section 2-11.1 (c) and (d) of the 

Conflict of Interest and Code of Ethics ordinance. Members of the 

Partnership are governed by all other sections of the Conflict of 

Interest and Code of Ethics ordinance.       

 

The Partnership’s internal policies prohibit members from “ 

knowingly taking action or making statements intended to influence 

the conduct of the Partnership in such a way as to confer any 

financial benefit on the member or alternate, family members or on 

any organization in which he or she is an employee or has a 

significant financial interest.” The Partnership’s internal rules 

also prohibit a member from voting on allocations at the committee 

level if their employer receives funding through the program but 

they vote on the total funding package at the Partnership level. 

 

The Commission found that the Miami-Dade County Conflict of 

Interest and Code of Ethics ordinance permit a partnership member 

employed by a provider receiving funds from one of the 

Partnership’s programs to chair a committee but the member may not 

vote on funding recommendations that directly benefit the member’s 

employer or an entity in which they have a financial interest at 

either the committee level or the Partnership level.  

 

Section 2-11.1(v) provides that no advisory board member “shall 

vote on any matter presented to an advisory board or quasi-judicial 

board on which the person sits if the board member will be directly 

affected by the action of the board on which the member serves and 

the board member has any of the following relationships with any of 

the persons or entities appearing before the board: (i) officer, 

director, partner, of counsel, consultant, employee, fiduciary, or 

beneficiary; or (ii) stockholder, bondholder, debtor or creditor.” 

 

Pursuant to Section 2-11.1(v), Partnership members may not vote on 

funding or other matters that directly affect their employer. 

Partnership members may vote on funding recommendations that affect 

a specific category of service that includes themselves or their 

agency, but as under federal law, they may not vote on any funding 

recommendation that will specifically and directly benefit their 

agency.
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1
  Partnership members  in specific service categories are prohibited from voting for funds in their specific service 

category if there are fewer than three (3) service providers in that category.  



The Conflict of Interest and Code of Ethics ordinance does not 

prohibit Partnership members from chairing committees that debate 

funding allocations. Partnership members may chair committees that 

debate allocations to services funded under that program but they 

may not vote on funding recommendations that directly benefit the 

member’s employer or an entity in which they have a financial 

interest at the committee level or the Partnership level.  


