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111 N.W. First Street

13" Floor

Miami, FL 33128

RE: REQUEST FOR ADVISORY OPINION 02-115
Dear Mrs. Donovan:

The Commission on Ethics and Public Trust
considered your request for an advisory
opinion at its meeting on October 23, 2002
and rendered its opinion based on the facts
stated in your letter.

You requested an opinion regarding the
application of the cone of silence to staff
communications.

In your letter, you advised the Commission
that the Department of Procurement Management
handles the procurement process for
architectural and engineering (AE) contracts.
The user department and the Department of
Procurement Management write the requirements
for a particular request for proposal (RFP)
or request for qualifications (RFQ). During
the selection process, the Department of
Procurement Management and the user
department may need to consult on matters
covered by the solicitation.

The Commission found the Cone of Silence
permits Department of Procurement Management
staff members and user department staff to




discuss process matters related to a covered
solicitation. However, the cone prohibits
communication between county staff members
whe serve on the selection committee or staff
members who work on the staff of the Mayor or
the Board of County Commissioners and DPM or
user department staff.

Section 2-11.1(t) states that the Cone of
Silence is hereby defined to mean a
prohibition on: 1) any communication
regarding a particular RFP, RFQ or bid
between a potential vendor, service provider,
bidder, lobbyist or consultant and the
County’s professional staff including but not
limited to , the County Manager and his or
her staff;2) any communication regarding a
particular RFP, RFQ or bid between the Mayor,
County Commissioners or their respective
gtaffs and any member of the County’s
professional staff including but not limited
to the County Manager and his or her staff;
3) any communication regarding a particular
RFP, RFQ or bid between a potential wvendor,
service provider, bidder, lobbyist or
consultant and any member of the selection
committee thereof; 4) any communication
regarding a particular RFP, RFQ or bid
between the Mayor, County Commissioners and
their respective staffs; and 6) any
communication regarding a particular RFP, RFQ
or bid between any member of the County’s
professional staff and any member of the
selection committee therefore.

The ordinance provides an exception for
communication regarding a RFP, RFQ or bid
between the procurement agent or contracting
agent, or their designated secretarial/
clerical staff responsible for administering
the procurement process for such RFP, RFQ or
bid and a member of the selection committee
therefore provided the communication is
limited strictly to matters of process or
procedure already contained in the
corresponding solicitation document.



Under the exception, county staff who serve
on selection committees may only speak to the
procurement agent and his or her
secretarial/clerical staff regarding process
and procedure matters contained in the
solicitation document. The staff selection
committee members may not consult or discuss
with other staff, including the user
department or DPM, any matter related to a
covered solicitation.

Therefore, the Conflict of Interest and Code
of Ethics ordinance permits Department of
Procurement Management staff and user
department staff to discuss issues related to
a solicitation covered by the Cone of
Silence. However, the cone of Silence
prohibits communications regarding a covered
solicitation between a staff member serving
on a selection committee and any other county
staff except the procurement agent and his or
her secretarial/clerical staff.

This opinion construes the Miami-Dade
Conflict of Interest and Code of Ethics
ordinance only and is not: applicable to any
conflict under state law. Please contact the
State of Florida Commission on Ethics if you
have any questions regarding possible
conflicts under state law.

If you have any questions regarding this
opinion, please call Ardyth Walker, Staff
General Counsel at (305) 350-0616 or the
undersigned at (305) 579-2594.

erely Yours,

MEYERS
tive Director



