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April 17, 2000

Frank C. Rabbito
Addiction Services Board
111 N.W. First Street
Suite 2210

Miami, FL 33128

RE: REQUEST FOR ADVISORY OPINION 00-45

.Dear Mr. Rabbito :

The Commission on Ethics and Public Trust
considered your request for an advisory
opinion at its meeting on April 12, 2000 and
rendered its opinion based on the facts
stated in your memorandum.

You requested an opinion regarding the
ability of board members who work for non-
profit corporations to contract with the
county.

In your letter, you advised the Commission

~that the Addiction Services Board consists of

eighteen members of which nine are appocinted
from the private sector and nine are
appointed from the public sector. The Board’'s
responsibilities include advising the Board
of County Commissioners regarding therapy and
recovery programs in Dade County and making
recommendations regarding the administration
and distribution of addiction treatment and
recovery funding from a variety of sources.
The board’s membership has traditionally
included local service providers.

You want to know if a board member who is the
President or the CEO or the staff member of a
non- profit corporation has a conflict if the
agency enters into a contract for the




t

provision of health and human services and if
a board member has a conflict if the board
member’s relatives receive county contracts.

The Commission found that the Conflict of
Interest and Code of Ethics ordinance does
not prohibit board members who serve as CEOs
or staff of a service provider from receiving
contracts from the organization. Section 2-
11.1{(c) only prohibits members from
contracting through firms or organizations in
which they have a controlling financial
interest.

However, the Conflict of Interest and Code of
Ethics ordinance does prohibit immediate
family members from contracting with the
county. Section 2-11.1 {(c) provides that * No
person included in the terms defined in
subsection (b) (1) through (b) (6) and in
subsection {b) (92) shall enter into any
contract or transact any business in which he
or a member of his immediate family has a
financial interest, direct or indirect, with
Miami-Dade County or any person or agency
acting for Miami-Dade county and any. such
contract, agreement or business engagement
entered in violation of this subsection shall
render the transaction voidable. An immediate
family member is defined as spouse, parents
or children under the ordinance. Therefore,
immediate family of board members may not
contract with the county to provide services.

Further, board members may have a conflict
under state law. Since this opinion construes
the Miami-Dade Conflict of Interest and Code
of Ethics ordinance only, board members
should contact the State of Florida
Commission on BEthics regarding possible
conflicts under state law.

If you have any questions regarding this
opinion, please call the undersigned at (305}
579-25%94 or Ardyth Walker, Staff General
Counsel at (305) 579-2653.




Sincerely Yours,

e~ ot

ROBERT MEYERS
Executive Director




