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April 13, 2000

Martin Shapiro

767 Arthur Godfrey Road

Miami Beach, FL 33140

RE: REQUEST FOR ADVISORY OPINION 00-24

Dear Mr. Shapiro:

+The Commission on Ethics and Public Trust

considered your request for an advisory
opinion at its meeting on April 12, 2000 and
rendered its opinion based on the facts
stated in your letter.

You requested an opinion regarding the
application of 2-11.1(g) to your
representation of a condominium association.

In your letter you advised the Commission
that you served as a Miami Beach City
commissgioner from November 198%. You have
recently been retained to provide legal

-representation to a condominium association
that is concerned about the development of

adjacent property. Your representation will
require you toc appear before city boards and
personnel. You want to know if the provisions
of 2-11.1(qg) which restricts former employees
from lobbying will apply to your
representation of the association since the
gection refers to “county service”,

The Commission found that The Conflict of
Interest and Code of Ethics Ordinance
prohibits you from appearing before city
boards and personnel in an effort to
encourage the passage, defeat or modification
of the action of city persconnel or boards.
Section 2-11.1(q) (1) restricts former
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officials from lobbying the county with
regard to any issue in which Miami-Dade
County has an interest. Section 2-11.1(q) (1)
provides that “no person who has served as an
elected county official, i.e. mayor, county
commissioner or a member of the staff of an
elected county official or as a county
manager, department director, departmental
personnel or employee shall for a period of
two (2) years after his or her county service
has ceased lobby any county officer,
departmental personnel or employee in
connection with any judicial or any other
proceeding, application, RFP, RFQ, bid,
request for ruling or other determination,
contract, claim, controversy, charge,
accusation, arrest or other particular
subject matter in which Miami-Dade County or
one (1) of its agencies or instrumentalities
is a party or a has any interest whatever,
either direct or indirect.” Section 2-11.1
(a) makes all sections cf the Conflict of
Interest and Code of Ethics ordinance
applicable to municipal personnel stating
that “ This section shall be applicable to
all county personnel as defined herein, and
shall also constitute a minimum standard of
ethical conduct and behavior for all
municipal officials and officers, autonodmous
personnel, quasi-judicial personnel, advisory
personnel, advisory personnel, departmental
personnel and employees of municipalities in
the county inscofar as their individual
relationships with their own municipal
governments are concerned. References in the
section to County personnel shall therefor be
applicable to municipal personnel who serve
in comparable capacities to the county
personnel referred to.” Therefore, Section 2-
11.1(qg) applies to any representation by
Youbefore employees and agencies of the City
of Miami Beach.

Section 2-11.1(q) restricts Youfrom
representing the association before any city
boards or agencies because such conduct would
constitute lobbying as defined under the




ordinance. Lobbying is defined under the
ordinance as “ seeking to encourage the
passage, defeat or modifications or 1)
ordinance, resolution, action or decision of
the County Commission; 2) any action,
decision, recommendation of any county board
or committee; or 3) any action, decision or
recommendation of county personnel during the
time period of the entire decision-making
process on such action, decision or
recommendation which forseeably will be heard
or reviewed by the county commission or a
county board or committee. Since you would be
seeking to encourage an action or decision by
city employees or board members, your action
would be prohibited under the ordinance.

This opinion construes the Miami-Dade
Conflict of Interest and Code of Ethics
ordinance only and is not applicable to any
conflict under state law. Please contact the
State of Florida Commission on Ethics if you
have any questions regarding possible
conflicts under state law.

I1f you have any questions regarding this
opinion, please call the undersigned at (305)
579-2594 or Ardyth Walker, Staff General
Counsel at (305) 579-2653.

Sincerely Yours,

Ul FHosrr

ROBERT MEYERS
Executive Director




