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RE: REQUEST FOR ADVISORY OPINION 00-182

Dear Mr. Eagen:

The Commission on Ethics and Public Trust
considered your request for an advisory
opinion at its meeting on April 4, 2001 and
rendered its opinion based on the facts
stated in your letter.

You requested an opinion regarding your any
conflict between a firm employee’s service on
the Performing Arts Center Trust and the
firm’s ability to represent a client in
resolving legal matters invelving the
Performing Arts Center.

In your letter, you advised the Commission
that the trust member’s firm has been
requested to provide legal representation to
a firm providing architectural and design
services to the Performing Arts Center . The
architectural firm is involved in a contract
dispute with the county regarding the
Performing Arts Center. The law firm will
represent the architectural firm in

negotiations to resolve the dispute. Prior to

the trust member’s employment with to the
firm, he represented PACT in the original
negotiations between PACT and the potential
client. The board member will not participate
in the legal representation and the firm will
erect a Chinese Wall between the member and
any legal team. The Board of County




Commissioners has final authority over any
settlement or agreement.

The Performing Arts Center Trust-is a county
board whose purpose is to oversee the
planning, design, construction and operation
of a performing arts center in Miami-Dade
County. The Performing Arts Center staff
makes reports regarding the project to PACT .
and the PACT Executive Director is consulted
on most major decisions. The Performing Arts
Center staff are county employees and report
to the County Manager.

The Commission found the Conflict of Interest
and Code of Ethics ordinance does not
prohibit the law firm of a trust member from
representing a third party in negotiations
with the County regarding the Performing Arts
Center. However, the trust member may not
vote on any matters regarding the client
because the representation will impair his
independent judgment in any matter involving
the client.

Section 2-11.1{m) (2) provides that “No
person included in the terms defined in
subsections (b)(2), (3) and (4) {autonomous
personnel, quasi-judicial personnel and
advisory personnel} shall appear before the
County board or agency on which he or she
serves, either directly or through an
associate, and make a presentation on behalf
of a third person with respect to any
license, contract, certificate, ruling,
decision, opinion, rate schedule, franchise
or other benefit sought by a third person.
Nor shall such person receive compensation,
directly or indirectly or in any form for
services rendered to a third party, who has
applied for or is seeking some benefit from
the County board or agency on which the
person serves through the suit in question.

Section 2-11.1(m) (2) does not prohibit the
law firm from representing a client regarding
trust issues. The ordinance does not preclude




representation unless the representation
involves appearances before the board. Since
these negotiations will take place between

the Performing Arts Center professional staff .

and county officials, the representation
should not involve the Performing Arts Center
staff. Therefore, the representation would be
permissible as long as the Chinese Wall
-prohibits disclosure of confidential
information.

However, the Code explicitly prohibits the
firm from appearing before the Performing
Arts Center Trust regarding these issues.
Section 2-11.1(m) (2) prohibits appearances
by the board member or an associate before
the Performing Arts Center Trust even if the
board member does not benefit financially,
directly or indirectly, from the transaction.
Section 2-11.1(m) (2) prohibits both
appearances and any financial benefit, direct
or indirect for a board member regarding any
benefit sought by the third party by the
board. Accordingly, as long as the board
member is associated with the firm, the firm
may not appear before the Performing Arts
Center Trust regarding the negotiations.

Therefore, the Conflict of Interest and Code
of Ethics ordinance permits the trust
member’'s law firm to represent the client in
negotiations with the Performing Arts Center
staff and county officials. However, the law
firm may not appear before the Performing
Arts Center Trust and the trust member may
not vote on any issues related to the
representation.

This opinion construes the Miami-Dade
Conflict of Interest and Code of Ethics
ordinance only and is not applicable to any
conflict under state law. Please contact the
State of Florida Commission on Ethics if you
have any questions regarding possible
conflicts under state law.




If you have any questions regarding this

opinion, please call Ardyth Walker, Staff
General Counsel at (305) 579-2653 or the

undersigned at (305) 579-2594.

Sincerely Yours,

ROBERT MEYERS
Executive Director




