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April 22, 1999

Michael A. Pizzi, Jr.
9058 N.W. 152™ Lane
Miami, Florida 33018

Dear Mr. Pizzi:

The Commission on Ethics and Public Trust
considered your request for an advisory
opinion at its meeting on April 22, 1999 and
rendered its decision based on the facts
stated in your letter.

You requested an advisory opinion regarding
legal representation to a community
organization appearing before the county
commission on a zoning matter.

In your letter, you advised the commission
that you serve as a community council member
for the Miami Lakes area. You also wrote that
you are providing pro bono legal assistance
to a group of residents from the Country Club
of Miami area who are appearing before the
County commission to discuss a proposed
townhouse development in the area. The
matter was not heard before the Miami Lakes
Community Council and will not come before
them for review. The Palm Lakes North
Community Council voted to approve the
development when it appeared before them.

The commission found that the Conflict of
Interest and Code of Ethics ordinance does
not preohibit you from providing legal
assistance to a group who wants to appear
before the county commission on a zoning
issue which has not been heard by the
community council of which you are a member.
Section 20-45 makes the Conflict of Interest
and Code of Ethics ordinance applicable to
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Community Council members. Section 2-
11.1(m) (2) governs appearances and
representations by autonomous personnel
before county boards and agencies. Section 2-
11.1(m) (2) provides that no person shall
appear before the County board or agency on
which he or she serves, directly or through
an agent, and make a presentation in regard
to a third person. The section further
provides that autonomous personnel may not
receive compensation, directly or indirectly
or in any form, for services rendered to a
third party who has applied for or is seeking
some benefit from the County board or agency
on which such person serves, in connection
with the particular benefit by the third
party. Since the zoning matter did not come
before your community council, you are not
precluded by the Conflict of Interest and
Code of Ethics ordinance from providing
assistance or appearing before the county
commission on the residents behalf.

Therefore, the Conflict of Interest and Code
of Ethics ordinance does not prohibit you
from providing pro bono legal assistance to
residents who are appearing before the County
Commission because the matter was not heard
by the Community Council of which you are a
member.

If you have any questions regarding the
opinion, please call Robert Meyers, Executive
Director at (305) 579-2954 or

Ardyth Walker at (305) 579-2653.

Sincerely Yours,

ROBERT MEYERS
Executive Director
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