Commiission on
Ethics & Public Trust

Memo

To: Charles Hall
Commission on Ethics and Public Trust

From: Ardyth Walker

Staff General Counsel
Date: 09/08/00
Re: Conflict Request

You have requested an opinion regarding any confiict between your roles as a
hearing examiner for labor cases involving Miami-Dade County employees and your
service as a Commissioner for the Commission on Ethics and Public Trust. The
Conflict of Interest and Code of Ethics ordinance does not prohibit you from serving
in both capacities.

Prior to and subsequent to your appointment to the Commission on Ethics and Public
Trust, you have served as a hearing examiner in disciplinary cases involving
employees of Miami-Dade County. Pursuant to Section 2-47 of the Code of Miami-
Dade County, the Personnel Director appoints hearing examiners from a list supplied
by the American Arbitration Association. Hearing examiners conduct hearings and
provide finding of facts, conclusions and recommendations to the County Manager
regarding employee discipline appeals. Hearing examiners do not execute a contract
with Miami-Dade County or the American Arbitration Association for their services.

The Conflict of interest and Code of Ethics ordinance does not prohibit you from
serving as a hearing examiner and an Ethics Commissioner. Section 2-11 A{c)
restricts persons covered by the ordinance from entering into contracts or transacting
business with Miami-Dade County if the covered person or a member of his
immediate family has a financial interest, direct or indirect, with Miami-Dade County
Or any person or agency acting for Miami-Dade County. Section 2-1070 of the Code
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provides that the Conflict of Interest and Code of Ethics ordinance shall be applicable
to members and staff of the Ethics Commission.

However, service as a hearing examiner does not constitute contracting or
transacting business with the county. Section 2-47 of the Code of Miami-Dade
County provides that “hearing examiners may be paid a fee for their services but
shall not be deemed County officers or employees within the purview of Section 2-
10-2, 2-11.1 or otherwise”. Therefore, the Conflict of Interest and Code of Ethics
ordinance does not prohibit you from serving as a hearing examiner because you are
not contracting or transacting business with Miami-Dade County. Accordingly, you do
not have a conflict under the code if you serve in the dual capacities of an Ethics
Commissioner and a hearing examiner.

The Conflict of Interest and Code of Ethics ordinance does not prohibit you from
serving as an Ethics Commissioner and a disciplinary appeals hearing examiner
because service as a hearing examiners do not contract or transact business with the
County as defined by the ordinance.
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