
MEMO 
C O M M I S S I O N  O N  E T H I C S  &  P U B L I C  T R U S T  

 

 

TO: Ralph Granado, Esq., City Attorney for the City of Hialeah 

COPY: Robert Meyers 

FROM: Victoria Frigo 

DATE: October 11, 2005 

RE: INQ 05-166 Gifts 

 

 

Ralph, 

In a telephone conversation today, you asked the following: 

 

QUESTION: Must each elected official in the City of Hialeah who attended a League of 

Cities’ dinner event disclose the gift of the dinner, valued at approximately $125 

and paid for by the City of Hialeah? 

 

ANSWER: Yes. The city officials should disclose the gifts of $125 each because they did 

not provide adequate consideration for the dinners. As you described, the officials 

attended the function as mere spectators, seated at a table purchased by the City. 

They did not actively function in their various capacities as city officials—

participating in the event as presenters or panelists, for example, or serving the 

city as specific designees. Consequently, without transferring adequate 

consideration, their dinners are gifts, as defined in Section 2-11.1 (e) of the 

County Conflict of Interest and Code of Ethics Ordinance. 

 

Section 2-11.1 (e)(1) defines the term “gift” as a transfer of anything of economic 

value without adequate consideration. 

 

Section 2-11.1 (e)(4) requires that gifts in excess of $100 from one person or 

entity be reported.  

 

State Quarterly Gift Disclosure “Form 9” requires that each gift in excess of $100 

be reported quarterly. 

 

I have discussed your question with Robert Meyers this afternoon, and he concurs with 

this opinion. If I can be of further assistance, please do not hesitate to contact me. 

 


