Sanchez, Rodzandra (COE)

From: Diaz-Greco, Gilma M. (COE)

Sent: Thursday, January 26, 2017 9:52 AM

To: Sanchez, Rodzandra (COE)

Subject: Thomas Pepe, City Attorney, City of South Miami (Lobbying) INQ 17-22

INQ 17-22 Pepe

From: Diaz-Greco, Gilma M. (COE)

Sent: Thursday, January 26, 2017 9:50 AM

To: 'Pepe, Thomas F.' <TPepe@southmiamifl.gov>

Cc: Centorino, Joseph (COE) <Joseph.Centorino@miamidade.gov>; Murawski, Michael P. (COE)
<Michael.Murawski@miamidade.gov>; Perez, Martha D. (COE) <perezmd@miamidade.gov>; Turay, Radia (COE)
<Radia.Turay@miamidade.gov>

Subject: Thomas Pepe, City Attorney, City of South Miami (Lobbying) INQ 17-22

Dear Mr. Pepe:

You have inquired at what point in the procurement process, after the City has advertised a solicitation for
qualifications, proposals, letters of interest, invitation to bid, etc., does a "bidder" need to register as a lobbyist.

Ministerial duties and inquiries about process and procedure

Generally, inquiries about the City’s bid or solicitation processes and procedures or ministerial functions related to
that bid or solicitation process would not be considered lobbying and would not require registration. See RQO 04-
33. Thus, inquiries about the city’s solicitation and procurement processes and submitting documentation in
response to a City solicitation, RFP, RFQ, etc. limited to process and procedure and ministerial functions would not
be considered lobbying.

However, communication regarding matters, other than process or procedure, by the bidder or proposer with city
elected officials or personnel regarding a foreseeable or current bid or solicitation with the intent to influence the
decision regarding that bid or solicitation constitutes lobbying and would require registration. The term
communication is broadly defined to include all types of communication with elected officials or personnel,
whether face-to-face, meeting, a telephone conversation or an e-mail exchange. See C 07-11, INQ 04-40. For
example, in RQO 04-148 the Ethics Commission found that communications with officials to attempt to circumvent
established departmental processes and procedures in order to persuade officials to take a particular course of
action would be considered lobbying.

Oral presentations before a city certification, evaluation, selection, technical review committees

The County Ethics Code Section 2-11.1(s)(5) and the City of South Miami Code Section 8A-5(c)(9)provide an
alternative to lobbyist registration; only those who are going to be part of a presentation team before a city
certification, evaluation, selection, technical review or similar committee, and do not engage in any other lobbying
file an affidavit with the City clerk instead of registering as a lobbyist. However, other than for oral presentations of
this type, proposers who wish to address the City Commission, a City Board, City Committee, or City personnel
regarding any solicitation or bid would be considered to be lobbying and would have to complete lobbyist
registration with the City Clerk. See C 13-42 Letter of Clarification. This would include meetings with any City
public officials or personnel, sending letters, or any other communication intending to influence the outcome of the
bid or solicitation at any time. In addition, if any person who is not listed on the affidavit will be part of the oral
presentation team described herein, that person would have to be registered as a lobbyist.

Other lobbying



Please note that outside of the matters discussed above any other communications intended to influence any action
of the City Mayor, City Commission, City boards or City staff members would constitute lobbying and would require
registration. Miami-Dade Code 2-11.1(s) and City of South Miami Code 8 A-5

Please contact us if you have any further questions.
Best regards,

Gilma (Mimi) Diaz-Greco
Staff Attorney

Miami-Dade Commission on Ethics and Public Trust
19 W. Flagler Street, Suite 820

Miami, FL 33130

Tel: (305) 579-2594

Fax: (305) 579-0273

gdiazgr@miamidade.gov
www.facebook.com/MiamiDadeEthics

From: Pepe, Thomas F. [mailto:TPepe@southmiamifl.gov]

Sent: Thursday, January 05, 2017 9:09 AM

To: Diaz-Greco, Gilma M. (COE) <Gilma.Diaz-Greco@miamidade.gov>
Subject: Bidder registation as lobbyist

At what point in the procurement process, after the City has advertised a solicitation for
qualifications, proposals, letters of interest, invitation to bid, etc., does a "bidder" need to register as
a lobbyist?

Thank you.
Very truly yours,

Thomas F. Pepe

City Attorney, Board Certified by the Fla. Bar
in City, County and Local Government Law.
City of South Miami

1450 Madruga Avenue, Ste 202,

Coral Gables, Florida 33146

Tel: (305) 667-2564

Fax: (305) 341-0584

E-mail: tpepe@southmiamifl.gov

ATTENTION: This e-mail may contains PRIVILEGED AND CONFIDENTIAL INFORMATION intended only for the use of the
addressee named above. If you are not the intended receiver, you are hereby notified that any dissemination of this communication is
strictly prohibited. If you have received this e-mail in error, please immediately notify us by telephone, call collect if outside of your
area code and delete this e-mail. We will reimburse you for the cost of your long distance call. Thank you. Please also note: All e-
mails to and from this e-mail site are kept as a public record. Your e-mail communications, including your e-mail address may be
disclosed to the public and media at any time pursuant to Florida Statutes, ch. 119.



