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The County Ethics Code at Section 2-11.1(q), commonly referred to as the “Two-Year 

Rule” or the Post-Employment Restriction Ordinance, provides that,  

No person who has served as an elected County official…departmental  

personnel or employee shall, for a period of two years after his or her County  

service has ceased, lobby any County officer, departmental personnel or  

employee, in connection with any judicial or other proceeding, application,  

RFP, RFQ, bid, request for ruling or other determination, contract, claim,  

controversy, charge or accusation in which Miami-Dade County or one of  

its agencies or instrumentalities is a party or has an interest whatever, direct  

or indirect. 

 

This ordinance is designed to limit a former official’s or employee’s ability to use his or 

her former County service and contacts for personal benefit or to benefit private clients and 

business interests through lobbying, during the two years after leaving public service. The two-

year period begins to run from the official date of termination. Be mindful that, the date of 

resignation may not coincide with the official date of termination from County employment. 

 

Activities considered to be lobbying under Section 2-11.1(q) of the County Ethics Code 

are more extensive than those in Section 2-11.1(s) - the general Lobbying Ordinance.  Whereas 

the general Lobbying Ordinance characterizes lobbying as advocating for actions or decisions that 

will foreseeably be decided by the Board of County Commissioners, Mayor or County boards, the 

Post-Employment Restriction Ordinance includes advocating for actions or decisions that may be 

made at the sole discretion of any County departmental personnel or employee and not just a voting 

body.  Hence, the post-employment restriction applies as follows:  

 

1) A former official, personnel or employee  

2) for two years after ceasing service  or employment 

3) cannot arrange, represent, participate or be publicly identified as part of a lobbying team 

4) in any meetings, negotiations, presentations, interactions or other discussions 

5) with County officials, staff or employees  

6) with the purpose or intent to influence that official, staff or employee to take any type of official 

action or decision.  

 

 



 

Permissible activities for former officials and employees under the “Two-Year Rule” 

 

The Ethics Commission has issued several opinions regarding actions of former officials 

and employees within the ambit of activities not considered lobbying or which may otherwise be 

permitted under the “Two-Year Rule”.  The following is a list of examples of these permitted 

activities.  This list is non-exclusive and it merely serves as a guide. Except for Nos. 11-13, relating 

to quasi-judicial proceedings, these activities are permissible provided they are undertaken 

with no purpose or intent to influence, persuade or encourage the County official or 

employee to take official action: 

 

1) Contracting with the County 

2) Working for a County vendor or service provider 

3) Advising a client seeking to do business with the County 

4) Representing, without compensation, a neighborhood association 

5) Representing 501(c)(3) non-profit entities 

6) Representing governmental entities 

7) Representing educational institutions or entities 

8) Performing ministerial tasks such as, completing and submitting routine administrative 

requests or applications; requesting procedural information; confirming receipt of plans 

or applications; or, inquiring on status of permits or applications 

9) Including name and qualifications (resumé) in applications or proposals submitted to 

the County on behalf of clients 

10) Merely sitting in the audience of a publicly-noticed meeting 

11) Representing individuals or entities before publicly noticed quasi-judicial proceedings 

where ex-parte communications are prohibited (including non-attorneys) 

12) Testifying in publicly-noticed quasi-judicial proceedings 

13) Appearing or participating in settlement negotiations with government attorneys 

stemming from quasi-judicial proceedings  

14) Appearing in one’s individual capacity for the purpose of self-representation, without 

compensation or reimbursement 

15) Attending an informational meeting with County staff solely to discuss County 

practices and procedures  

16) Providing expert testimony at a publicly-noticed meeting 

17) Meeting with County staff and appearing before County boards and committees when 

the meeting or appearance is related to an awarded contract, without any intention to 

amend or modify the contract 

18) Providing management or oversight of a County project related to an awarded contract 

(including providing support staff and the coordination of activities between County, 

outside agencies, contractors/sub-contractors) 

19) Imparting institutional knowledge and history of the County’s programs to the current 

employer and its team 

20) Submitting applications for business certifications 

 



 

Lawyers-Lobbyists 

 

Although a law degree is not a requirement for lobbyists, a large percentage of lobbyists 

are also lawyers serving or representing private clients.  It can become confusing at times for 

lawyers to determine which hat they are wearing in any given situation.  However, it is important 

to recognize that being a lawyer does not insulate one from engaging in lobbying activities 

prohibited by the “Two-Year Rule.” Whereas a former government attorney’s representation of a 

client during a procurement process would generally be considered lobbying, a former government 

attorney who meets with current County attorneys to discuss litigation matters such as settlement 

negotiations or pending legal actions would be engaged in the practice of law. Since the line can 

be easily blurred, it is recommended that, prior to agreeing to provide outside representation in a 

quasi-judicial public meeting or other legal matter, a former government attorney should seek an 

ethics opinion on the particular facts and circumstances surrounding his or her activity to determine 

whether it is considered lobbying, prohibited by the “Two-Year Rule.”  

 

 County officials, staff or employees may inquire about the post- employment status of any 

person and may not meet with any former employee if they believe they will be lobbied. 

 

Confidential information 

 

 Section 2-11.1(h) of the County Ethics Code provides that, “No person…shall disclose 

confidential information…gained through his or her official position with the County, nor shall he 

or she ever use such information, directly or indirectly, for his or her personal gain or benefit.”  

Therefore, former employees should be mindful that if the service they provide to their new 

employer is related to the work they performed for the County, the former employee should 

consider whether he or she has access to confidential information through his or her County service 

which may provide an advantage to the new employer’s dealings with the County. 

 

Any questions or concerns regarding whether a specific activity is considered lobbying 

and/or is prohibited under the County’s “Two-Year Rule” or a municipal post-employment 

ordinance should be addressed by contacting the Ethics Commission at (305) 579-2594 or 

ethics@miamidade.gov   
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