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From: Diaz-Greco, Gilma M.  (COE)

Sent: Thursday, June 18, 2015 2:08 PM

To: Sanchez, Rodzandra (COE)

Subject: FW: Joseph Webb, Parks Planning Section Supervisor, County Parks and Recreation 

Department (two year rule) INQ 15-125

Attachments: RQO 12-09 Carreno.pdf; rqo_11-24_gonzalez.pdf

INQ 15-125 Webb 

 

From: Diaz-Greco, Gilma M. (COE)  

Sent: Thursday, June 18, 2015 1:32 PM 
To: 'Joseph Webb' 

Cc: Centorino, Joseph (COE) 
Subject: Joseph Webb, Parks Planning Section Supervisor, County Parks and Recreation Department (two year rule) INQ 

15-125 

 

Dear Mr. Webb: 

 

You have inquired whether Section 2-11.1(q) of the County Ethics Code (“two-year rule”) would preclude you from 

providing technical expertise on projects that your prospective employer, AECOM Technical Services (AECOM), a 

County vendor, has with the County; and generally, what other post-employment restrictions would apply to you 

under the two year rule. 

 

As background, you are currently employed as a Parks System Planning Section Supervisor by the Miami-Dade 

County Parks, Recreation and Open Spaces Department (MDPROS). Your job duties in your County position include 

preparation of scopes of work and approval of payment for services delivered through a master professional 

services agreement, for multiple outside vendors, including AECOM. You advise that you recently accepted a 

position with AECOM. You informed your County supervisors that you were applying for a position with AECOM 

and following your application with this vendor, you have removed yourself from the preparation of any scopes of 

work, or administration of any or any work associated with AECOM.  

 

The County Ethics Code at Section 2-11.1(q) provides that "no person who has served as an elected county official, 

County Manager, senior assistant to the County Manager, department director, departmental personnel or 

employee " shall for a period of two years after his or her County service has ceased, lobby any County officer, 

departmental personnel or employee in connection with any judicial or other proceeding, application, RFP, RFQ, 

bid, request for ruling or other determination, contract, claim, controversy, charge or accusation in which Miami-

Dade County or one of its agencies or instrumentalities is a party or has any interest whatever, direct or indirect."  

Lobbying activities described in the post-employment ordinance are more expansive than those found under the 

general lobbying ordinance at Section 2-11.1(s)of the County Ethics Code. Whereas the general lobbying ordinance 

characterizes lobbying as advocating for items that will foreseeably be decided or recommended by any city 

commission, city board or the city manager, the post-employment ordinance makes no such limiting connection to 

matters that will foreseeably be brought before voting bodies or the city manager. Consequently, advocating for 

decisions that may be made at the sole discretion of any municipal personnel, not necessarily a voting body or the 

manager, are prohibited under the post-employment ordinance. For example, you are prohibited from arranging 

and/or participating in meetings with County officials and staff on behalf of AECOM and its professional partners if 

the meetings are convened for the purpose of influencing elected officers and/or County employees to take an 

official action or make an official decision (emphasis added). See RQO 12-09. 

However, while Section 2-11.1(q) prohibits you from lobbying county officials on AECOM’s behalf for two years; 

you would not be prohibited from providing services related to County projects. The two-year rule permits former 
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employees to impart institutional knowledge and history of the County’s Capital Improvement Programs to your 

team members (See RQO 12-09); to provide management and oversight of county projects (See RQO 08-18) 

including coordination of activities between Miami-Dade County, outside agencies and county contractors; and 

permits you to meet with county staff and appear before county boards and committees as long as any appearance 

is related to an awarded contract (emphasis added). See RQO 11-24. 

For informational purposes, I have attached RQOs 12-09 and 11-24 which detail the two year rule.  

In addition, former County employees are cautioned that they may not engage in any activity which would require 

them to disclose confidential information acquired by reason of their official position, nor use such information 

directly or indirectly for their personal gain or benefit. See Miami-Dade County Code §2-11.1(h) 

This opinion is based on the facts presented. If these facts change, please contact us.  

Best regards,  

Gilma (Mimi) Diaz-Greco 
Staff Attorney 

 
Miami-Dade Commission on Ethics and Public Trust 
19 W. Flagler Street,  Suite 820 
Miami, FL 33130 
Tel: (305) 579-2594 
Fax: (305) 579-0273 
gdiazgr@miamidade.gov 

www.facebook.com/MiamiDadeEthics 

 
Miami-Dade County is a public entity subject to Chapter 119 of the Florida Statutes concerning public records. E-mail messages are covered under such 
laws and thus subject to disclosure. 

 

 

 

From: Joseph Webb [mailto:joewebb1@live.com]  

Sent: Tuesday, May 19, 2015 2:51 PM 

To: Diaz-Greco, Gilma M. (COE) 
Subject: Webb Request for Opinion 

 

Hi Gilma, 

  

Attached please find my request for an opinion, revised per our discussion today. Please keep me apprised as 

the process moves forward. 

  

Thank you very much for your help.  

  

Joe Webb 


